Благодарности за администрацията и дипломатите за свършената работа и патриотизма през 6-те месеца на Българското председателство на Съвета на ЕС, но и оценка, че тези 6 месеца са били използвани за медийна пушилка и личен пиар на премиера Бойко Борисов. Това е позицията на "Демократична България" след края на председателството, стана ясно на специална пресконференция по случая. 

Ние от „Демократична България“ изпращаме първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз с благодарност към усилията на всички безименни и понякога недооценени дипломати и други  държавни служители, хора от бизнеса и от неправителствения сектор, доброволци и просто граждани, работили за страната си. Техният патриотизъм е достоен за уважение. Усилия положиха и управляващите и особено премиерът, но само, за да използват безогледно председателството за подобряване на собствения си имидж. Медийната пушилка, на която станахме свидетели през последните шест месеца, не успя да прикрие застоя и кризата във всички сфери, близки до всекидневието на хората - социалната, образованието, здравеопазването, сигурността, се казва в позицията на обединението. 

Според демократите обаче докато в центъра на дискусиите в ЕС е било бъдещето на европейската интеграция, България е останала встрани и това е заплаха страната ни да остане в периферията на ЕС. "Угодническата политика на Борисов и Радев към Путин и Ердоган, демонстрирана през последните месеци, превръща страната ни в лесна плячка за авторитарните и антиевропейски режими в Русия и Турция. Нашите европейски партньори трудно ще ни допуснат там, където се взимат важните решения и се изработват важните политики. Там троянски коне са опасни", пише още във становището

Примерите, които се дават, са за "очевидната неохота на управляващите за присъединяване към Банковия съюз", което премиерът Борисов е поставил в зависимост от приемането ни в "чакалнята" на еврото, както и за действията на властта в сферата на енергетиката.  

Борисов поиска влизането в Механизма на обменните курсове, известен като чакалнята за еврото, и в Европейския банков съюз да станат едновременно. Брюксел настоява първостепенно да е присъединяването на България към Банковия съюз.  

"По отношение на енергетиката, българското председателство напълно игнорира усилията за създаване на Европейски енергиен съюз и намаляване зависимостта на държавите членки от външни доставчици. Най-логичната стъпка беше да се предприемат действия за либерализация и децентрализация на енергетиката в България и в целия ЕС - в отговор технологичната революцията, която протича в сектора. Трайно е впечатлението, че сегашното българско правителство все повече отдалечава България от прагматичните решения като енергийна ефективност,  малки и децентрализирани мощности близо до потреблението, които спестяват разходите за пренос, и битова газификация на домакинствата, които биха намалили разходите за гражданите и бизнеса и биха подобрили конкурентоспособността на българската енергетика, казват от "Демократична България". 

И припомнят, че вместо това властта реанимира проекта за АЕЦ "Белене" - който е икономически абсурден и сеизмично опасен - както се казва в отмененото от щабинета "Борисов 3" решение на кабинета "Борисов 1" за спиране на проекта за втора атомна централа. В позицията се казва още, че към момента страната ни няма работещ газов интерконектор, а вместо към това усилията на българското правителство са насочени към участие в "Турски поток" - "което единствено би затвърдило монопола на Москва, а всеки монопол означава високи цени за гражданите". 

От "Демократична България" припомнят и реакцията на правителството по темата "Скрипал" и отказа да отзовем руски дипломати. 

"В края на ротационното ни председателство разногласията в ЕС по отношение на овладяване на миграционните потоци достигнаха върха си. Компромисът от последното заседание на  Европейския съвет  в Брюксел е твърде общ и неясен, той обслужва вътрешнополитическите цели на някои от европейските лидери, но не съдържа конкретни решения на най-спорните въпроси. Неизгодният за България Дъблински регламент остава в сила.", казват от извънпарламентарната опоциция по темата "миграция".

От "Демократична България" заявяват, че приоритетът Западни Балкани и приемането на Македония в ЕС и НАТО е получил тяхната подкрепа, но според тях страната ни трябва да дава пример. .

"Има ли в България гарант за нейното европейско развитие. Отговорът е "не", защото България няма политика за излизане от състоянието на енергийна колония на Кремъл. България няма и политика за излизане от състоянието на корупцията, което е заразило и банковата система и заради което виждаме недоверието на нашите европейски партньори", обобщи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, след като отговорникът по европейските теми в коалицията Стефан Тафров прочете общата позиция. 

По думите на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов: 

"Борисов вчера заяви, че председателството било успешно, тъй като според него за тези 6 месеца, нито един автомобил не бил загаснал. Типична оценка на човек от охранителния бизнес, за когото е важно събитията да минават без „нарушения на обществения ред”. Гледа се опаковката, а не съдържанието. През тези 6 месеца течаха различни важни процеси, засягащи България. Изказването на  Борисов колко е успешно председателството ни, защото нямало загаснала кола, буди само смях и съжаление”

Председателят на "Зелените" Владислав Панев, които също са част от "Демократична България", заяви:

„Всъщност ние сме визитната картичка на Западните Балкани в ЕС. От вписването ни като достоен член на съюза зависи и ентусиазма на останалите към разширяването му. Няма защо да бързат с процеса, защото никой не иска още един или няколко Българии - бедни, корумпирани и без перспектива. Чудесно е, че се опитваме да правим нещо за интеграцията им, но личния пример е най важния. Успехът на България ще се отрази и на целите Балкани, като това е валидно повече отвсякога."