Въпреки репресиите от пънкбенда “Пуси райът” не се боят да отправят безжалостна критика към Кремъл. Журналистът от в. “Ди Велт” Ибрахим Набер разговаря с певицата Мария Альохина по време на нейно европейско турне. Предлагаме ви публикацията с малки съкращения.

Когато е на 24 години, Мария Альохина е решена да събори от власт Владимир Путин. В книгата си Riot Days тя пише:

“Ние, “Пуси райът”, излязохме на улицата, тъй като мечтаем за една друга история. Тази, при която президентът се превърна в император, не е онази, за която ние копнеем.”

Изминаха 6 години от онези дни на протести, почти две от тях Альохина прекара зад решетки, а и много други неща се случиха – войната в Украйна, анексирането на Крим, преизбирането на Путин за президент. Нейната родина се промени, но не така, както певиците са го жадували.

Днес Мария Альохина е на 30 години и по време на срещата ни казва, че и съставът не е вече онзи, който някога е бил. “Пуси райът” са се преоткрили. Междувременно част от рокбандата са и мъже, някои пък са си тръгнали. От една година новият състав е на турне из Европа, наричат сценичното си шоу Pussy Riot Thetre. Около тях в Русия вече е по-спокойно. Като протестно движение те рядко играят роля. В очите на много руснаци са предимно изменнички.

Тяхната история е известна на целия свят. Група млади жени, опълчили се на статуквото в Русия и привлекли внимание с протестни концерти пред Кремъл и метростанции. Техните противници са държавният апарат на Путин и църквата. През 2012 г. протестираха и в московска катедрала, смутили литургия с крясъци. Съдия осъди трите жени на 2 години лишаване от свобода за непристойно поведение и проява на религиозна ненавист. През 2013 г. те бяха освободени от затвора предсрочно.

Час преди началото на концерт на “Пуси райът” във Вупертал зад кулисите Мария Арьохина се е изтегнала на стар диван. Във въздуха се носи цигарен дим. Погледът й е прикован към смартфона. За поздрав леко кимва с глава, няма усмивка. След няколко минути мълчание Альохина оставя телефона си. Ноктите й са изгризани, коляното й е подуто. Паднала е вчера преди концерт в Хелзинки. Предупреждава, че няма време за губене.

Госпожо Альохина, доколко е свободен животът в Русия?

Знам, че когато пътувам, те ме преследват. Знам също, че четат това, което чатя. Така е от 5 години. Като цяло положението стана по-лошо. Руското правителство разби почти всички независими медии. През 2010 г. някои вярваха, че ще могат да променят Русия. Междувременно трябва да установим, че Путин и хората му искат да върнат страната назад към Съветския съюз. Те крадат пари и потискат всеки, който им се опълчи.

На изборите преди няколко седмици Путин беше...

Альохина ме прекъсва: В Русия няма избори! Това са дни като всички други.

Още ли е жива мечтата ви за една друга Русия?

Естествено да! Но не става дума само за Путин, а за цялата система, която сме длъжни да променим. Не бива да поверяваме собствената си отговорност на един човек. Така бихме се отказали от свободата си. Промените не могат да бъдат планирани, преди всичко в Русия не.

Когато навремето влязохме в катедралата, никой не подозираше, че ще ни повдигнат обвинение, ще започне съдебен процес и накрая ще се озовем в затвора. Тогава действахме единствено по собствено убеждение. Бих си пожелала и други да поемат по този път.

Как се промени “Пуси райът”?

Днес формата ни на протест е друга. Пример е MediaZona. В началото беше малък уебсайт. Междувременно е една от най-харесваните интернет страници в Русия. Публикуват се случаи на накърняване на човешки права.

MediaZona промени много неща. Полицаи, съдии и затворнически надзиратели се страхуват, че при скандал ще бъдат изобличени на сайта.

Концертът започва, на голям екран се прожектират сцени от протести на “Пуси райът”, появява се и Путин, който с усмивка заявява: “Съдът им даде две годинки. Нямам нищо общо с това.”

След 15 минути Альохина влиза в гримьорната и интервюто продължава. Трябвало бързо да приключи, била гладна, а и искала да телефонира на 11-годишния си син, който живее с нея в Москва.

Вярвате ли, че след 10 години синът ви ще протестира редом с вас?

Не знам. Момчето е непредвидимо.

Ще дръзнете ли да провеждате по-големи протестни акции в Русия?

Провеждам акции в Русия! Явно не разбирате, че Русия не е тоталитарна система.

А каква е?

Мафиотска държава. Никой не знае каква ще е следващата стъпка на правителството. Един ден те могат да те пренебрегнат, а на другия да те убият.

Страхувате ли се за живота си?

Не. Изпитваш ли страх, ти сам се заключваш в затвор.

Веднъж казахте, че Путин не събужда никакви чувства у вас.

Няма смисъл да се говори за чувства. Ако нещо те смущава или вбесява, направи нещо. Превърни гнева в протест. Това е политическо изкуство. Който говори единствено за собствените си политически чувства, нищо не променя.

Какво си пожелавате по отношение на Русия?

Свобода (дълго мисли). Искам в Русия да се проведе собствен Woodstock-Festival (тридневен музикален фестивал на открито, проведен в САЩ през август 1969 г. под мотото "Три дни мир и музика" – бел. ред.).

Усмивка преминава през лицето на Мария Альохина.