Сиренето от палмово масло и всякакви други хранителни продукти, имитации на млечните, но без мляко, ще бъдат ясно обособени в магазините.

Те ще бъдат предлагани на отделни щандове или на обособени места, отделени по подходящ начин и няма да се смесват с млечните продукти. Това се регламентира с промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която правителството одобри на днешното си заседание.

Целта е да бъдат въведени допълнителни изисквания, както по отношение условията и начините на предлагане на „имитиращите продукти“, така и за предоставяне на повече информация относно техните характеристики, се казва в съобщението от Министерския съвет.

Отделните щандове или обособените за целта места трябва да са ясно обозначени с надписа „Имитиращи продукти“.

"Мярката не е пълна забрана за производство на имитиращи продукти. Ако някой обаче използва имитиращ продукт, той трябва да бъде отделно пакетиран, на него да не пише, че е млечен продукт, и да е разположен на друг щанд", уточни наскоро пред Нова тв земеделският министър Румен Порожанов.

 

Наскоро в Държавен вестник бе публикувана и наредбата, която забраняваше в една и съща мандра да се правят и имитации на млечни продукти, и истински такива.