Тупак Амару Шакур, известен и като 2Pac, роден с името Лисейн Париш Крукс в Харлем, Ню Йорк, умира на 13 септември 1996 г., пронизан няколко дни по-рано от куршуми в Лас Вегас. Двадесет и две години по-късно името на убиеца му вече е ясно, съобщава „Билборд“. Разкритието е направено в епизод от документалната поредица на „Нетфликс“ „Unsolved“ (Неразкрити престъпления).

Бившият гангстер Дуейн Кит Дейвис, познат и като Кифи Ди, преди време призна, че е бил свидетел на най-прочутото убийство в рапа. В интервю за документалния филм „Death Row Chronicles“, излязъл няколко месеца преди сериала на „Нетфликс“, той съобщи, че по време на убийството е бил в колата, от която е стреляно по Тупак.

Той разказа и че останалите трима са били — Терънс Браун зад волана, Диандре Смит отзад вляво и племеникът на Дейвис — Орландо Андерсън, отзад вдясно. Малко по-рано същата вечер Андерсън е имал конфликт с Тупак в кулоарите на казино MGM Grand, където са били на боксов мач на Майк Тайсън. Дейвис заяви, че е стрелял един от двамата на задната седалка, но отказа да съобщи кой точно, позовавайки се на „закона на улицата“. Но според него, той бил единственият жив човек, който знаел кой е убиецът на Тупак.

По време на снимките на „Unsolved“ Дейвис за първи път назова името на убиеца — и той се оказа племенникът му Орландо Андерсън, по прякор Бейби Лейн. Той стреля четири пъти по суперзвездата на рапа, след като кадилакът, в който е пътувал, се изравнява на светофар с беемвето на музиканта. По думите на Дейвис, шофьорът Терънс Браун отклонил колата към тази на Тупак, когато видял артиста подал се от люка на покрива да поздравява фенки на улицата.

Андерсън загива в престрелка две години след смъртта на Тупак. Продуцентите на „Unsolved“ са призовали полицията да предяви обвинения на Дейвис, който си признава, че е укривал престъпник.

Убийството на Тупак остава неразкрито 22 години, а още в началото около него се разгръщат маса конспиративни теории. Орландо Андерсън е бил един от заподозрените, но така и не са му били отправени обвинения.

През 1997-а, малко преди на свой ред да бъде застрелян, той дава интервю, в което се нарича фен на Тупак и отрича всякаква връзка с неговото убийство. През 2002 г. журналистическо разследване под името „Кой уби Тупак Шакур“ е публикувано в „Лос Анджелис Таймс“ и в него като най-вероятен убиец е посочен Андерсън. През 2011 г. бивш детектив, разследващ убийството на друг рапър, The Notorious B.I.G., написа книга, в която твърди, че рапърът Шон Комбс, известен още като Пъф Деди и Диди, е поръчал на Дейвис да убие Тупак срещу 1 милион долара.

Стрелбата по Тупак е на 7 септември 1996 г. В него попадат четири куршума: два в гърдите, един в ръката и един в крака. Когато парамедиците докарват ранения рапър в болницата, Шакур е в съзнание и казва, че скоро ще умре. Вкарват го в изкуствена кома, по-късно той идва в съзнание. В крайна сметка Шакур умира на 13 септември.

През 2014 г. полицай разказа пред сайта TMZ, че е бил свидетел на последните секунди от живота на изпълнителя. По неговите думи, той попитал умиращия кой го е убил.

„Майната ти“, отвърнал Тупак и това били последните му думи.

Възстановката на убийството, показана в „Death Row Chronicles“, по описанието на Дуейн Дейвис:

 

 

"Площад Славейков"