Европейският парламент поиска днес Европейският съюз и държави извън ЕС да забранят сключването на ранни и насилствени бракове, съобщи пресслужбата на институцията. Евродепутатите приеха доклад призоваващ ЕС да фиксира възрастта за брак на 18 години във всички свои страни. В някои държави, включително и в България, бракът е разрешен за лица, навършили 16 години, с разрешение от родителите.

Парламентът призова държавите членки да въведат забрана за ранните и насилствените бракове и да ратифицират Истанбулската конвенция. Той поиска и ЕС, в контекста на външната си политика и политиката на сътрудничество за развитие, да задължи всички партньори да забранят сключването на ранни и насилствени бракове и да приложат всички необходими мерки за гарантиране зачитането на забраната.

Резолюцията призовава Европейската комисия да установи европейска система за база данни, която включва информация от държави извън ЕС, наблюдава насилствените бракове и настоява за определянето на една европейска година на борбата с детските, ранните и насилствени бракове.

Евродепутатите признават, че неравенството, липсата на уважение към жените и момичета и наследените културни и социални традиции, които поддържат дискриминацията срещу жените, са сред причините за ранните и насилствени бракове.