Сандро Росел - бившият президент на "Барселона", е разследван за незаконно осигуряване на черен дроб за трансплантацията на футболиста Ерик Абидал.

Разкритието направи испанското издание "Ел Конфиденсиал".

Французинът, играл в каталунския тим от 2007 до 2013 г., претърпя операция, след като беше диагностициран с рак. Трансплантацията е извършена през април 2012 г. Тогава бе съобщено, че донор е братовчед му Жерар.

Испанските власти стигнали до разкритието, след като са подслушали телефонни разговори на Росел като част от разследване за злоупотреби.

В 4 разговора бившият президент на "Барселона" казва, че осигуреният черен дроб е купен на черен пазар и че умишлено е представена версията, че донор е братовчед на играча.

Затова срещу Росел се води отделно разследване. Той бе арестуван през май 2017 г. за пране на пари.

В съобщение до медиите от фондацията на Абидал обявиха, че целият процес по трансплантацията е извършен според законите.

"Фондацията съжалява, че се поставя под съмнение честността на всички замесени в процеса, към които Ерик Абидал отдава голямо уважение и огромна благодарност, най-вече на донора - братовчед му Жерар", се казва в изявлението.

"Барселона" също излезе с официално становище, в което твърди, че клубът не е нарушавал законите. Испанската национална организация за трансплантации е започнала свое разследване на случая.

Абидал се възстанови, като дори се върна в игра. Но бързо загуби титулярното си място и в крайна сметка напусна "Барса". През 2014 г. той прекрати кариерата си на 35-годишна възраст.