Слуховете, че заловената престъпна група около Борис Аврамов има общо с убийството на данъчния Иво Стаменов през м.г., се оказаха силно преувеличени.

Поне това излиза от нарочен брифинг на прокуратурата по повод вчерашното съобщение: че е задържана организирана престъпна група с лидер - брата на Димитър Аврамов, ДПС депутат и бивша "дясна ръка" на Искра Фидосова от ГЕРБ.

Днес на брифинг около 4-членната ОПГ прокурор Камен Господинов специално на няколко пъти подчерта, че не са разкрили убийството на Иво Стаменов.

Задържаната група от 4-ма има повдигнати обвинения всичко на всичко за 3 изнудвания на територията на столицата. Според прокуратурата те били събирачи на дългове, като самите също отдавали суми с лихва и после притискали недобросъвестни "кредитополучатели" да поемат финансови ангажименти.

Единствената връзка с простреляния на 18 декември 2017 г. Иво Стаменов е, че в хода на разследването на групата пред ГДБОП дали показания лица, които твърдят, че са били наети да запалят колата на данъчния или да му причинят телесна повреда. Те били наети от групата около Аврамов, но не свършили работата.

"Не е установено кой е извършил това поръчителство", каза обаче прокурор Господинов.

Той отговори отрицателно и на въпроса - известно ли му е дали групата на брата на Митко Циганина - както е известен Димитър Аврамов, е била краен поръчител на побоя или е посредник на чужда поръчка.

Димитър Аврамов още е подсъдим. През август 2013 г. държавното обвинение предаде на съд него и тогавашния общински съветник в Плевен Методи Петков за търговия с влияние. Аврамов бе арестуван по обвинение, че е получил 100 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица от държавната администрация в Монтана при решаване на спор за земеделска земя. СГС го оправда, САС отмени присъдата и го върна заради новите избори и новия имунитет, делото бе спряно, а после Сотир Цацаров поиска отново имунитета му.

Любопитна краска по това дело бе, че изнудван арендатор тогава твърдеше, че Аврамов едва ли не го е поздравил, че има късмет с него (той му поискал 100 000 лв. и 3000 дка ниви), като казал, че за по-големи проблеми трябва да ходи в Сърбия където Искра Фидосова ги разрешава нещата, но с по-големи суми.

Димитър Аврамов влезе в историята и като първия депутат, санкциониран за конфликт на интереси, след като се нареди сред вносителите на законопроект, предвиждащ собствениците на ниви да ги предлагат при продажба първо на арендаторите. Заедно с Десислава Танева бяха изправени пред съда, тъй като имаха участия във фирми, наели земи, и получиха глоби от по 5000 лева.