Учени създадоха хибридни ембриони със спермата на северен бял носорог с надежда да спасят обречения подвид, съобщиха световните информационни агенции.

Северният бял носорог е най-застрашеното животно в света. Единствените два екземпляра от него са женски - майка и дъщеря, живеещи в кенийски резерват. 

Специалисти обаче са събрали около 300 мл семенна течност от последните четири мъжки екземпляра. Количеството е голямо, но качеството е лошо за осеменяване. Затова учени от германския зооложки институт "Лайбниц" са използвали спермата за оплождане на яйцеклетки инвитро. Яйцеклетките са взети от женски от най-близкия сродник - южния бял носорог. Същият метод обаче може да бъде използван и с яйцеклетки от останалите две женски от северния бял носорог и те да бъдат имплантирани на сурогатна майка.

"Надяваме се до три години да се роди първото северно бяло носорогче", каза ръководителят на екипа Томас Хилдебрант. 

Нискокачествената сперма трябва да бъде активирана лабораторно, за да може да се използва за интрацитоплазмено инжектиране. Хибридните ембриони са се развили достатъчно за имплантиране и учените са ги замразили, докато търсят потенциална сурогатна майка от вида южен бял носорог.

Чезаре Гали от италианската фирма "Авантеа", специализирала в асистирана репродукция на животни, каза, че е имало големи възражения от природозащитници, които не са съгласни за "намеса в природата". 

Хилдебрант каза, че биотехнологиите не са противоестествени и само коригират промяната в екосистемата, предизвикана от човешката намеса. 

"Северният бял носорог не се е провалил еволюционно. Той пострада, защото не е брониран и го ловят куршуми. Той беше избит. Това предизвика дисбаланс в екосистемата", обясни Хилдебрант. 

БТА