"Бях изумен като видях твърденията, че се крия от съда. Определението ми е връчено още миналата седмица. Днес получих и преписи от обжалването на лицата по делото. Получил съм всичко от Апелативния съд, не съм се укривал от никого. Не мога да разбера защо се правят такива инсинуации”, каза за Нова тв бившият партньор на банкера Цветан Василев Делян Пеевски.

Той се обади, за да опровергае информация, че СГС издирва бившия депутат от ДПС, за да му връчи определението на съда, с което отменя прекратяването на разследването за т.нар. опит за неговото убийство. Пеевски е посочил адрес, на който не може да бъде открит. Жалбата е била подадена лично от него, а не чрез адвокат, което означава, че единствено той може да получи определението на съда.

„Когато е съобщено на адреса, на същия ден съм получавал нещата и на двата пъти – и миналата седмица, и днес. Може да направите справка в съда, че всичко е получено”, продължи с обясненията Пеевски. Той щял внимателно да се запознае с материалите.

„Аз съм изразил мотивите си в жалбата. Не искам да има такива инсинуации, винаги съм бил на разположение на прокуратурата и съм получавал всичко, което е трябвало. Друго няма да коментирам”, каза още той.

Това е поредният епизод от сагата с т.нар. опит за убийство на Пеевски.

По-рано през деня „Дневник“ написа, че призовкар на Софийския градски съд (СГС) издирва безуспешно депутата от ДПС да го уведоми, че е отменен отказът на прокуратурата да преследва душманите му... За да може така делото да продължи, защото самите "душмани" обжалват. Ако ви звучи объркано, не се притеснявайте...

Още на 18 юни главният прокурор Сотир Цацаров призна, че никой никого е нямало да убива и нарече "грешка" образуваната проверка срещу трима „заговорници“ - Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. (Веднага след като те бяха арестувани шумно, съдът ги пусна, без да наложи дори мярка „подписка“, заради липса на каквито и да е доказателства, б.р.) Цацаров тогава определи всякакви последващи действия от страна на подчинените му като „процесуален инат“.

На 30 юни прокуратурата официално прекрати наказателното производство срещу тримата.

Това обаче се обжалва както от Пеевски, така и от тримата, които не са доволни от формулировката.

На 30 юли състав на СГС връща делото на градската прокуратура, като отменя постановлението ѝ, с което обвинителите решават повече да не обвиняват никого.

Сред част от мотивите е „липсата на последователен и непротиворечив анализ на фактите и доказателствата“. Освен това съдът не споделя становището на прокуратурата за изчерпан потенциал за събиране на доказателства.

Например разпитът на анонимен свидетел № 1 бил „общ и неконкретизиран“, а съдиите не разбират какво пречи после да му бъдат зададени прецизни и конкретни въпроси.

"Препис от протокола за разпита му не е предявен на обвиняемите лица и защитата... Обвиняемите са привлечени под наказателна отговорност на 12.06.2014 г., а разпитът на анонимния свидетел е бил проведен на 13.06.2014 г., което означава, че им е било дължимо запознаване с показанията му“, пишат още в мотивите си от СГС.

Неясно било и защо са иззети куп веществени доказателства, след като по тях не е работено. От различни места в София и Перник са иззети документи, компютърни информационни системи и други носители на компютърни данни, както и пари.

„На така приобщените веществени доказателства не е провеждан оглед нито чрез друг способ е изведена налична информация. Не е известно имат ли относимост към предмета на разследването и способстват ли за неговото изясняване и въобще каква е била идеята такъв значим обем от предмети, книжа и компютърни информационни системи да бъдат приобщавани по разследването”, мотивират се съдиите. 

След това тримата – Върбанов, Христов и Методиев, обжалват решението на СГС, с което на практика се задължава разследването срещу тях да продължи. Именно това налага постановлението на градските съдии да отиде на по-горна инстанция – Софийски апелативен съд. А за да стане това Пеевски трябва да е официално уведомен какво е решил СГС реално в негова полза.

За да е кашата пълна, не се знае дали и самата прокуратура ще обжалва решението на градските магистрати, за което 14-дневният срок още не е изтекъл.