"И миналия път взривиха банкомат - видят ли празник, правят нещо."

Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев след края на официалната церемония при Паметника на Незнайния воин по повод 139-годишнината от създаването на МВР.

"Имам чувството, че е знак", продължи анализа си той. "Забележете, че даже парите не са взели. Взривили са го. Или са някакви некомпетентни и не искам да ги уча, по-добре да си останат такива, но не са стигнали до парите. Като че ли е някакъв знак. Касетките стоят, има видеокамера, заснели са, крият се, взривяват, гледат и бягат. Какъв знак е това, тепърва от разследването ще стане дума." 

Призори бе разбит банкомат в столичния квартал "Люлин". Извършителите избягаха веднага след взрива, а от устройството не липсват пари. 

"България днес е едно от най-сигурните места." 

Тази констатация Радев направи в словото си на празника.

"Със сигурност МВР през годините, като и днес, е в основата на стабилността на страната ни. Със сигурност България днес е едно от най-сигурните места", каза още той и се обърна към служителите на МВР: "Гражданите очакват от нас да опазим по най-добрия начин границите на държавата. Те ни очакват и по пътищата, да ги предпазваме от катастрофи. Знам, че невинаги получавате благодарност, понякога сте обругавани. Понякога сме критикувани несправедливо."

Радев отбеляза, че не е имало нито един инцидент по време на европредседателството. "28 000 полицаи пазеха нашите граждани. Никой не допусна инцидент", заяви той.

По-рано в интервю пред БНР той обяви, че не търси сигурност за поста си.

"Аз съм в много добри отношения с вицепремиера Каракачанов, с премиера и с моите колеги. Не виждам тук някакъв проблем“, каза МВР шефът.

Запитан колко стабилно изглежда правителството, Радев коментира, че в сектор „сигурност“ усеща стабилност. На въпрос дали той е „удобен бушон“ министърът отговори:

"Не търся сигурност за поста си. Не съм го правил и като професионалист в Българската армия. Никога не съм се интересувал от такива въпроси или пенсии. Гледам да си свърша работата."

По повод оставката на директора на ОД на МВР в Ботевград заради случая „Пелов“ министърът коментира: „И комисар Григоров, и неговият заместник са много добри служители. Те просто не се справиха на тези постове. Ако погледнете кариерите им назад, аз съм много впечатлен и от едната, и от другата, но в момента на тези постове те просто не са успели да дадат най-доброто от себе си“, разясни Радев.

"Отделните случаи взривяват общественото мнение за кратко, но като цяло системата е по-стабилна", смята още министърът.