Екипажите на "Райънеър" от Италия, Португалия, Испания и Белгия обявиха, че ще стачкуват в края на юли, съобщава Би Би Си.

В Италия стачката ще е на 25 юли и ще продължи 24 часа, в Испания, Португалия и Белгия стачката ще продължи 48 часа на 25 и 26 юли.

Профсъзите предупредиха, че може да предприемат и следващи действия, ако ръководството на ирландската нискотарифна компания не предприеме стъпки за изпълняване на исканията им.

В сряда синдикатите представиха списък с промени, за които те настояват.

Сред тях са заплащането им да става по банкови сметки в техните родни страни, а не в Ирландия.

В началото на седмицата пилотите, които директно се назначават от "Райън еър" и които са членове на ирландски профсъюзи, обявиха, че излизат на стачка за първи път на 12 юли. В нея се очаква да се включат около 100 пилоти.

Между ръководството на компанията и екипажите има дълги разправии, за последно заплаха за стачка имаше точно преди Коледа през 2017 г. Изпълнителният директор Майкъл О'Лиъри успя да предотврати реалните стачни действия тогава като най-накрая се съгласи да признае профсъюзи, което се случи за първи път в 34-гозишната история на превозвача.

Но според служителите в компанията оттогава няма почти никакъв напредък в решаването на реалните им проблеми.

Международната федерация на транспортните работници имаше събрание в Дъблин, на което беше изготвен и представен списък с 34 искания на пилотите и екипажите на самолетите. Изпълнителният директор ги определи като безсмислени.