Американските мита от 25 процента върху китайския внос в размер на 34 милиарда долара влязоха в сила, след като изтече днес крайният срок. Той беше 4,01 ч. по Гринуич (7,01 ч. българско време, 0,01 източноамериканско време), предаде Ройтерс.

Митата засягат 818 продукта, сред които коли, самолетни части, харддискове, но са "пощадени" по-популярни стоки като мобилни телефони или телевизори, припомня Франс прес.

Самият американски президент Доналд Тръмп потвърди вчера пред журналисти, че митата влизат в сила днес.

Китай започна да въвежда ответни мита, веднага след като влязоха в сила американските, съобщи китайското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

"След въвеждането от САЩ на мита срещу Китай, китайските мерки влязоха в сила незабавно", заяви пред журналисти говорителят на министерството Лю Кан.

Той не даде подробности за естеството и стойността на ответните мерки, но Пекин беше предупредил по-рано, че ще наложи мита за американски внос на стойност 34 милиарда долара - колкото и китайските стоки, обект на митата на Вашингтон

"Съединените щати нарушиха правилата на Световната търговска организация (СТО) и започнаха най-голямата досега търговска война в икономическата история", се казва в комюнике на китайското министерство на търговията, разпространено по-рано.

Очаква се китайските мита да засегнат селскостопански стоки като соята, от която е много зависим китайският пазар. Митата може да засегнат и автомобилния сектор или морските продукти.

Според Асошиейтед прес вероятното въздействие на митата ще бъде покачване на цените и спад на растежа.

Централната банка на Китай понижи курса на юана към долара преди въвеждането на митата, допълва ТАСС. Понижението е с 156 базисни пункта до 6,6336.

Асошиейтед прес отбелязва, че с въвеждането на митата САЩ и Китай са произвели първите изстрели в търговската война помежду си.

Ескалация на тарифите вероятно ще повиши цените за потребителите, ще увеличи разходите на компаниите, които зависят от вноса на компоненти, ще разтърси финансовите пазари, вероятно ще причини съкращения на работници и ще забави бизнес инвестициите, докато ръководителите на компании изчакват дали американската администрация все пак няма да постигне примирие с Пекин.

Неблагоприятните последици от митата заплашват да заличат голяма част от икономическите ползи от намаляването на данъците миналата година, отбелязва АП.