Самият факт, че решението за концесията на "Летище София" се взема на извънредно закрито заседание на МС в последния момент, че не се дава никаква информация на депутатите, включително и на коалиционните партньори на ГЕРБ, показва, че нещо се крие. Това каза в предаването пред бТВ депутатът от БСП Елена Йончева. Тя припомни, че през март миналата година служебното правителство е спряло концесията, защото тя може да представлява заплаха за националната сигурност на страната и не отговаря на интересите на България. Йончева изтъкна, че е имало много европейски фирми, които са искали да участват в концесионирането, но накрая са останали две турски фирми.

"Ние не казваме, че е лошо турска фирма или която и да е да вземе летището на концесия. Но когато едно летище бъде взето на концесия, нормално е, когато това летище има интереси да унищожи своята конкуренция, да намали приходите на своята конкуренция", обясни Йончева.

И допълни, че една от двете турски фирми, които са щели да спечелят, ако служебното правителство не беше прекратило концесията, е фирмата, която строи най-голямото летище в света, което след два месеца започва да работи в европейската част на Истанбул.

"Разстоянието от това летище до Бургас, както от София до Бургас, е почти еднакво. Световната практика е да подчиняваш своя конкурент, да създаваш такива условия, че да нямаш конкуренция в региона", каза Йончева.

За пореден път тя заяви, че летището е печелившо, като за миналата година печалбата му е над 11,5 млн. лв., а приходите му са 148 млн. лв.

"Всяка година се увеличава потокът на пътници, увеличава се и печалбата. "Летище София" е най-вече с изградена инфраструктура", каза още Йончева.

И обясни, че управлението на БСП е дало на концесия летищата във Варна и Бургас преди 12 години, но те са били "бараки" и са били дадени на немска фирма.

"Те направиха писти, сложиха нова настилка, направиха нов сграден фонд, откриха нов терминал, смениха не само облика, а на практика изградиха нови летища", каза Йончева.

Според нея твърденията на премиера Бойко Борисов, че през миналата година не сме пропуснали нито един мигрант, не са верни. Йончева каза, че тя има данни за 60 хил. мигранти, които сме пропуснали към Европа. Тя смята, че няма как България да отхвърли връщането на тези мигранти, тъй като по време на председателството ни не е било коментирано Дъблинското споразумение.