Премиерът Бойко Борисов заяви, че заедно с Китай "бихме добър да направим един добър проект", визирайки АЕЦ "Белене". Изявлението на Борисов бе след срещата му с китайксия премиер Ли Къцян.

"Той лично се ангажира да ни помогне да го изведем до успешен край", каза Борисов.

"Китай се сътрудничи с някои ядрени сили в Европа за мирно използване на ядрената енергия. Да използваме съществуващото оборудване и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядренаа енергия. Ние ще засилим този процес".

Това каза и Ли Къцян по повод АЕЦ "Белене".

Борисов допълни, че Китай ще участва в изграждането на инфраструктурните проекти, но на пазарен принцип, чрез конкурсно начало и т.н.

"Още първата магистрала, изградена в Китай, е платена. Те нямат безплатна магистрала", каза Борисов.

И поясни, че чрез тол-системата могат да се реализират на пазарен принцип проекти, които не са част от транс-европейските. Борисов изтъкна, че двете делегации са подписали 20 меморандума и спогодби. Той специално коментира и формата "16 плс 1" - източноевропейските държави плюс Китай, който ще се проведе в София.

"От днес следобед ще прстигнат 16 премиери. Интересът е голям, проектите, които предлагаме са в интерес на целите Балкани. От тук премиера Ли Къцян отива при канцлера Меркел. Форматът 16 плюс 1 не разделя Европа. Той не е насочен срещу останалите държави. Там, където кохезионните политики не могат да смогнат, там можем да направим взаимно изгодни договори. Това не е геополитически съюз, това не противпоставя Европа. Целта е единствено да вдигнем БВП, доходите на хората. Колкото може повече по-изостаналата Югоизточната Европа да навакса и да достигнем до доходите, които желаем да имаме", обясни Борисов.

Премиерът Борисов изтъкна, че е наел Ли Къцян за "рекламен агент на българското културно историческо наследство в Китай". Веднага след това китайският премиер влезе в тази си роля.

"Приятели от пресата, моля кажете на хората от Китай, на китайския народ за обработеното злато от преди 7 хил. години, колко изящно е то, колко красиво е всичко. Покажете снимките на тези артефакти на китайската аудитория. Ще работя с вас да представя България в Китай", каза Ли Къцян.

 

"Само това да съм свършил достатъчно е", коментира Борисов.

Ли Къцян изтъкна, че България е позната като страна на розите.

"Това е първото ми посещение в Европа във втория ми мандат като премиер на Китай, България е първата спирка. Дойдох за да работя с България и други европейски държави за засилване на многостранното сътудничество и свободната търговия", каза китайският премиер.

Той определи инициативата "16 плюс 1" като "част от усилията да насърчим европейската интеграция".

"Ние приветстваме една обединена, просперирща Европа и силно евро. ЕС е важна сила за глобалния просперитет. ЕС подкрепя деморкацията в международните отношения. Без Европа на глобалната сцена няма да има глобално развитие", каза Ли Къцян.

Той специално изтъкна проекта за жп линия, която да свързва България с Егейско море.

"В процеса на търговията е естествено да има някои търкания. Търговската война никога не би била решение. Китай никога не би започнал търговска война. Но ако някоя страна иска да увеличи тарифите Китай в отговор ще предприеме мерки. Никой няма да спечели от търговска война. Искаме да дадем повече възможности за България", каза още Ли Къцян.

Ли Къцян е в София и за седмата Среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която през тази година се домакинства от България. Основната цел на форума "16+1" е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.