ТИМ УОРСТОЛ

Преди 20-25 години бе разбираемо защо Русия не е съвсем наясно как функционира международната търговия и кой има изгода от това. Все пак страната едва идваше на себе си след 70 години заблуда на марксистката теория. Но днес много по-трудно би могло да има оправдание, чe хората, управляващи 140-милионна държава, могат да имат напълно погрешна представа за самата идея на търговията. Те просто решиха да забранят вноса на всички американски хранителни продукти, а също така и на зеленчуци и плодове от Евросъюза в Русия. Изглежда, те не разбират, че в действителност Русия е тази, която има изгода от вноса. Той е същността и целта на цялата търговия.

Ето какво се случи

Русия реши да ескалира икономическата битка, причина за която стана украинската криза, като забрани вноса на храни от САЩ и вноса на плодове и зеленчуци от ЕС, без дори да се преструва, че това би могло да бъде направено от съображения за безопасност на хранителните продукти.

Забраната за вноса, както съобщи руската държавна агенция РИА Новости, бе въведена на 6 август, след като руският президент Владимир Путин поръча разработването на ответни мерки на санкциите на Запада срещу Москва.

Русия е основен купувач на европейските плодове и зеленчуци, но заема 23-о място сред купувачите на хранителни стоки от САЩ, което съставлява по-малко от 1 на сто от американския износ на селскостопански продукти.

През 90-те г. на ХХ век съществуваха различни забрани, например за вноса на "крачетата на Буш", както народът наричаше замразените пилешки бутчета. (Те бяха внасяни съгласно търговско споразумение, подписано от президентите Михаил Горбачов и Джордж Буш-старши - б.р.). Но в онези години на апаратчиците все още можеше да бъде простено неразбирането на същността и целите на търговията.

Но всички вече трябва да разберат, че това означава, че трябва достъп до тези прекрасни вносни стоки. Внася се това, което чужденецът Джони може да произвежда по-добре или по-евтино или в по-голям обем, отколкото ако тази стока се произвежда във вашата страна. Така чрез внасянето на стоки гражданите на страната вносител могат да получат по-качествени, по-евтини стоки или просто да ги получат в по-големи количества. Вносът прави живота на гражданите изобилен. Ние всички инстинктивно разбираме това във всекидневния ни живот. Ние внасяме стоки от супермаркета у дома, защото така животът ни се подобрява. Ние получаваме по-разнообразни стоки и това е по-евтино, ако се опитваме да произведем всичко това сами. Това важи за всяко семейство, а се отнася и за цялата държава. Вносът привнася в живота ни изобилие, износът е просто тежка работа, която извършваме, за да си купим стоки.

По този начин въведените санкции за вноса в Русия на стоки от САЩ и ЕС в действителност поставя руснаците в затруднено положение. Може би това е добра идея, а може би не е. Но отговорът на Русия е просто абсурден. „Вие ни правите по-бедни, като ни лишавате от вашите прекрасни вносни стоки. Затова ние ще направим самите нас още по-бедни, като се лишим от още по-голямо количество от вашите прекрасни вносни стоки. Ще ви научим ние вас!"

Не звучи съвсем логично, нали?

Това напомня за грешката, която допуснал някога Наполеон. Тогава светът искрено вярвал в меркантилизма, смятайки, че парите, които една страна получава от износа, я правят богата, а парите, които тя харчи за внос, я правят по-бедна. Така по време на Наполеоновите войни в Англия имало неплодородна година. Наполеон се съгласил да продаде френска пшеница на Англия в разгара на войната. По този начин Франция трябвало да получи английско злато, което направило Англия по-бедна, нали така? Но от днешна гледна точка това дало възможност на населението на Англия да оцелее и направило страната по-богата.

Такива действия на руските власти просто правят населението на Русия по-бедно. Чудя се кой ли е руският еквивалент на поговорката "Да си отрежеш носа, напук на лицето ти." (Най-близо до това е "Да отрежеш клона, върху който седиш" - б.р.).

-----------------------------------------------

Авторът е специалист по бизнеса и технологиите. Статията му е публикувана в сп. "Форбс".