Посещението на мач ще става или срещу поименен билет, или чрез система за електронно чекиране на личната карта на всеки запалянко. Това ще стане, ако бъдат приети промени в законодателството за спортното хулиганство, които бяха представени в Народното събрание. Те бяха подписани от Цветан Цветанов от ГЕРБ и от председателя на спортната комисия в парламента Славчо Атанасов от "Обединени патриоти", заедно с представители от МВР в лицето на зам.-министър Красимир Ципов и зам.-директора на СДВР ст. комисар Антон Златанов.

„Когато на дадено лице му е наложена мярка за недопускане на спортно мероприятие заради хулиганство, не следва това лице да може да си закупи билет и да влезе на стадиона. Ако лицето намери начин да заобиколи, му се налага забрана за по-дълъг срок“, обясни старши комисарят.

По думите му закодателните промени дават възможност всяка спортна федерация има правото да издаде свой регламент за провеждане на своите срещи и да избере един от двата варианта да допуск на феновете -  с поименен билет или с чекиране на лична карта.

Друга промяна предвижда обществено полезен труд и престояване в арестите на съответното полицейско управление до 25 денонощия за хулиганите. Целта е те да влязат в действие за началото на шампионата на футболната ни Първа лига в края на юли, стана ясно още по време на представянето. Въвежда се и определение що е то "футболен хулиган". 

Славчо Атанасов припомни, че от няколко месеца се работи по напълно нов закон за спортното и футболното хулиганство. Той трябва да е готов до края на годината. Според Цветанов идеята е да влезе в сила през 2019 г. В новия закон ще бъде разписана ролята на стюардите по време на спортни мероприятия. 

„По наша покана на 22 юли в България пристига Дейвид Боанан - председател на групата на Европейския съюз по въпросите на футбола“, каза още Славчо Атанасов.

Той добави, че специалисти от УЕФА ще обучават родните стюарди и това вече е договорено. 

Сред бъдещите мерки срещу спортното хулиганство е и въвеждане на детайлно видеонаблюдение на стадионите с високотехнологични камери. 

Цветан Цветанов заяви, че спешните мерки за битка с проявите на хулиганство са отворени за предложения по време на разглеждането им от парламента.