Само в периода от 1 януари до 31 май 2018 г. има образувани 203 нови досъдебни производства по трите текста от НК, касаещи жестокостта към животни. За сравнение - в същия период на миналата година досъдебните производства са били 131.

Това съобщават от МВР, откъдето напомнят, че точно преди около 2 години - със заповед от 25 юни 2015 г. на министъра на вътрешните работи директорите на СДВР и ОДМВР определиха разследващи полицаи и служители с оперативни функции, които да работят по досъдебни производства за жестокостта към животни.

Към момента в структурите на МВР има 433 служители, които са ангажирани с разследвания на подобен тип престъпления и на които са подсигурени 29 автомобила – по един във всяка областна дирекция и два в СДВР.

От месец декември 2017 г. до момента има 20 присъди по производства, водени от служители на МВР по трите текста в Наказателния кодекс, инкриминиращи престъпленията срещу животни. Най-тежкото наказание, наложено до този момент, е лишаване от свобода при строг режим, на млад мъж, умъртвил кучето на своите родители, за да им отмъсти, съобщават от министерството.

"Освен по разследвания на подобен тип престъпления служителите от тези звена работят и по линия на превенцията", пишат от МВР.

Като една от последните прояви служителите се включиха в организирания от Националния дворец на децата в София и фондация „4 лапи“ формат по повод 1 юни и разказаха по достъпен за децата начин какво представляват престъпленията срещу животни.