Когато в понеделник членове на футболния клуб "Дивите глигани" виждат светлина да се появява от пълната с вода пропаст, заради която са затворници в една от галериите на пещерата Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон, те нямат никаква представа, че хората, които първи достигат до тях са двама британски водолази. 12-те момчета и треньорът им, хванати в капана на пещерата, са открити чак на 10-ия ден, те не знаят как историята им вече е развълнувала целия свят, пише "Гардиън".

"Колко от вас са там. Тринадесет? Прекрасно - казва единият от водолозите на момчетата. - Вие сте тук от 10 дни. Вие сте много силни."

"Благодаря", отговаря едно от момчетата.

Момчето, което говори с водолазите е 14-годишният Адул Сам-он. Той пита водолазите кой ден е и им съобщава, че той и приятелите му са много гладни. Неговите съотборници, които не разбират разговора само повтарят след него "яде, яде, яде", изговаряйки едно от малкото думи на английски, които знаят. Адул успокоява приятелите си: "Вече им го казах".

Вече втора седмица 12-те момчета и техният футболен треньор остават в дебрите на коварната пещера, обградени от вода и непроходими тунели. Докато работата продължава, момчетата получават всичко, което им е нужно. До тях достигнаха медицински екипи, които им оказаха първа помощ. Беше им осигурена и храна.

Децата и треньорът им изчезнаха след тренировка на 23 юни. Тогава те тръгнаха на разходка из системата от пещери "Там Луанд" в гора край границата с Мианмар. Спасителите обърнаха внимание на могила, наречена от пещерняците Патая бийч. Тя се намира в третата галерия на системата. Екипът се досети, че това е мястото, където децата биха могли да се укрият в случай на наводнение.

Пещерата с дългото название Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон се намира на около 1000 км северно от столицата Банкок, близо до границата с Мианмар, и засега е слабо известна и неизследвана поради трудния планински терен. 

Тайландските власти са в надпревара с времето, за да изпомпат водата от наводнената пещера, където 12 момчета и техният треньор по футбол са блокирани от 23 юни.

Участник в операцията за спасяване на група момчета и треньора им по футбол, хванати в капан в пещера в Тайланд, е починал поради липса на кислород, предадоха световните агенции тази сутрин. Мъжът, бивш морски тюлен, се бил включил в операцията като доброволец. Той починал през нощта, след като доставил бутилки с кислород.

Ето и кои са момчетата и треньорът им, които вече 14 дни остават затворени в пешерата.

Треньорът

25-годишният помощник-треньор Екапхол Чантавонг завежда отбора си в пещерата на 23 юни. Той някога е бил ръкоположен за будистки монах, след като напуска ордена голяма част от времето си отделя, за да се грижи за баба си. Според някои вестници в Тайланд той може да бъде подведен под отговорност, но според правителственият говорител Верачон Сукондхапатипак пред "Гардиън" "никой не говори за това сега". Присъствието на треньора носи успокоение на момчетата, разказва още той. "Той ги съветва да лежат, да пестят силите си, да не извършват много движения, да не хабят енергия. И чрез медитация те остават в съзнание през цялото време, така че умът им да не броди наоколо", добавя говорителят.

Футболният клуб "Дивите глигани", на тайландски Moo Pa, е създаден преди три години като малък, регионален клуб, който да участва в провинциалните турнири. Отборите са в три възрастови групи - под 13 г., под 16 и под 19. Тъй като в пещерата има момчетата от всички възрасти, клубът не може да участва в мачове. Повечето от играчите са от етнически малцинства или от непривилегировани общности, много от тях започват да играят футбол още на 8 или 9 години.

Талантливи и жилави - така определят момчетата, затворени в пещерата.

Вратарите

Вратарят на отбора е 14-годишният Еккарат Уонгсукчан. През годините той непрекъснато подобрява играта си благодарение на това, че е много упорит и дисциплиниран. Накрая на всеки сезон той събира екипите на тима. В пещерата с него е и близкият му приятел Пипат Бодхи, на 15 г., който не е член на отбора, но бил на тренировката, за да подкрепя Еккарат.

Праджак Сутхам е на 14 години, понякога е на вратата, но обикновено играе като халф. Футболист е от 2 г. 

Защитниците

Защитници са 16-годишният Порнчай Камлуанг и 13-годишният Панумас Сангдий. Порначай е описван като талантлив защитник, но наскоро треньорите му решили да играе като нападател, защото бил силен и добре действал с глава.

Полузащитниците

Адул Сам-он, момчето, което разговаря с водолазите, играе като ляво крило. Неговите познания по английски му спечелиха масово възхищение в Тайланд - в страната по-малко от 30 на сто говорят английски език. Според местни източници той знае езика, защото е помагал в църквата. Говори още тайландски, мандарин, бирмански, който е научил, защото живее на самата граница с Мианмар.

В пещерата има и две леви крила - 16-годишният Пийпарат Сомпианг и 13-годишният Сомпонг Джайуонг.  

Нападателите

Има и капитан на отбор - 13-годишният Дуангпеч Промтхеп. Съотборниците му от отбора във възрастовата група под 16 години го описват като роден лидер с добро чувство за хумор. Най-малкият от отбора на "Дивите глигани" е Чанин Уибунрунгруенг. Той играе футбол от пет години.  Третият нападател в пещерата е 14-годишният Натавут Такамсай.

14-годишният Монгкол Бунпиям, известен като Марк, е асистент на треньора. Той играе футбол от детската градина и толкова много обича играта, че често е облечен във футболен екип.

ФИФА кани децата и треньора им на финала в Русия

Международната футболна федерация (ФИФА) кани малките тайландски футболисти и техния треньор, блокирани от 23 юни в пещера в Тайланд, да присъстват на финала на Мондиала в Русия, предаде Асошиейтед прес.
Покана се съдържа в писмо, пратено до президента на Футболната асоциация на Тайланд. В него се изказва дълбоко съчувствие и подкрепа към семействата на младите футболисти и техния треньор.

Писмото е подписано от президента на ФИФА Джани Инфантино. В него се казва, че ФИФА би искала да покани децата и треньора им на финала на Мондиала, ако спасителите успеят да ги спасят навреме и ако те са достатъчно здрави, за да пътуват. 

Местни медии съобщиха, че момчетата в пещерата са питали водолазите от военноморските сили, които участват в операцията по спасяването им, за подробности за мачовете от Мондиала.