За пореден път днес депутатите се възползваха от прякото телевизионно предаване на парламентарния контрол, за оповестят свои политически декларации. Дебатът обаче в един момент премина границите на приличието в нарушение на всякакви процедури, записани в парламентарния правилник.

В началото в декларация от парламентарната трибуна Кристиан Вигенин (БСП) призова ГЕРБ да дефинира ясно отношението си към Китай и да се разграничи от изявленията на Цветан Цветанов, че Русия и Китай са сред основните заплахи за мира и сигурността.

"Проявяваме разбиране, че в една партия може да има различия по определени въпроси. Разбираме, когато председателят на партията и премиер спира законодателство пред медиите и когато заместник-председателят и председателят на ПГ на ГЕРБ го пуска отново пак през медиите. Разбираме също, че между старшия и младшия партньор има непреодолими различия, включително по външната политика и по въпросите на сигурността и че единственото, което следва тази лицемерна коалиция са облагите на властта", каза Вигенин.

Но допълни:

"Каква е логиката правителството да кани Китай да финансира инфеаструктурни обекти, като в същото време парламентарната група чрез своя председател само дни преди визитата на китайския премиер обявява Китай за основна заплаха".

Цветанов не закъсня с отговора си. Той отрече твърденията, че има разнобой между него и Бойко Борисов.

"Това не е БСП, там вие си имате вашия проблем. Наблюдаваме говорителите Божанков, Зарков, но искаме да чуем и Мерджанов. Недейте да се грижите за микроклимата в ГЕРБ, той е на изключително добро ниво и висота. Вие може само да се стараете да постигнете поне 50% от тази среда на диалог и уважение", каза Цветанов.

Самата Нинова също се намеси в дебата.

"Изказването на Цветан Цветанов за Китай e заплаха за националната ни сигурност, не за първи път той има разминаване с външнополитическата линия на България", заяви Нинова.

Тя припомни, че разминавания между Цветанов и Борисов е имало и по случая "Скрипал". Нинова определи срещата "16 + 1" като възможност за цяла Европа.

"Вие, "проевропейци", минирате този въпрос с абсолютно безотговорното си изказване, че Китай и Русия са заплаха или потенциална заплаха за сигурността. Такива изказвания са заплаха за националната сигурност на България и Европа", убедена е Нинова.

Тя благодари на Цветанво за пожеланията към БСП да се справи с вътрешните си противоречия. И изтъкна, че всеки на "Позтиано" 20, който иска колаборация между ГЕРБ и БСП е "свободен да изпира своя път"

"Моля обяснете на Корнелия Нинова, че нито сме на конгрес на БСП, нито се намираме да Бузлуджа, за да се изясняват въжделенията на БСП по отношение на коалиционната политика"

Това заяви Тома Биков (ГЕРБ).

"Дали в БСП искат да управляват с ГЕРБ е техен проблем. На конгрес на ГЕРБ беше взето решение, че ГЕРБ не иска да управлява с БСП по обективни причини.  Обяснете на БСП, че единствените моменти, в които китайски премиер посещава България са когато управлява десницата, а не левицата", каза Биков.