Повечето български представители в Европейския парламент са подкрепили започване на преговори между европейските институции за спорната директива за авторско право. Това става ясно от протокола от гласуването.

Вчера с 318 гласа "против" и 278 "за" евродепутатите не приеха да започнат преговори между европейските институции за директивата за авторско право. Текстовете, срещу които бе проведена мащабна онлайн кампания, бяха върнати за преразглеждане в комисията по правни въпроси.

От протоколите от гласуването става ясно, че "за" започване на преговори са гласували българските евродепутати от ЕНП (ГЕРБ) Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Владимир Уручев. Позицията на ЕНП беше за започване на преговори между ЕП и Съвета на ЕС за окончателния текст.

"За" са били също Неджми Али и Филиз Хюсменова от АЛДЕ (ДПС), чиято официална позиция бе "против".

Ангел Джамбазки от групата на ЕКР (ВМРО) е гласувал също "за", противно на общата позиция на европейската си партия.

"Най-голяма тежест има Съветът, където са нашите министри, където можем да смекчим чл.13, който е най-притеснителен за потребителите. А сега се връщаме в парламента, където не е добра идея, защото там ще избуят лобистките интереси на тези компании. Моите притеснения са, че септември ще видим по-лоши текстове", заяви той, цитиран от Дарик радио.

Джамбазки е член на правната комисия на ЕП, в която изрази становището си против спорните членове 11 и 13. Той обаче се въздържа при гласуването дали да се даде мандат за преговори между евроинституциите.

"Надявам се по време на междуинституционалните преговори да се намери добър и приемлив компромис, който да гарантира свободата на словото и мненията в социалните мрежи", заяви той в позиция, публикувана от БТА. "Лично аз гласувах против двата текста на член 11 и член 13 във вариантите, в които бяха приети днес, не подкрепих доклада и не подкрепих даването на мандат за преговори."

Против са били Момчил Неков и Георги Пирински от ПЕС (БСП) и Илхан Кючук от АЛДЕ (ДПС).

Светослав Малинов от ЕНП (ДСБ) се е въздържал.

Не са гласували Сергей Станишев, Ева Майдел, Емил Радев, Искра Михайлова и Николай Бареков.

Основните теми за разногласие са членовете 11 и 13 от директивата. Според активисти срещу приемането им, те ще доведат до безпрецедентна цензура в интернет.

Член 13 се отнася до "ъплоуд филтрите". Това е мярка, която търси да принуди големите платформи, например фейсбук, да сключват лицензионни споразумения с представляващите авторите организации за колективно управление на права.

Платформите трябва да плащат отчисления за споделяното от потребителите им съдържание – снимки, аудио или видео. Откажат ли платформите да сключват такива споразумения, то същите имат задължението да инсталират филтри, които да проверяват споделяното от потребителите им съдържание, и открият ли, че нещо е с неуредени права, да блокират публикуването му.

Чл. 11 пък въвежда ново сродно право в полза на онлайн изданията, познато като "данък върху линковете". Наречено е така, защото защитава онази малка част от съдържанието на дадена статия, което се вижда при споделянето на линк към статията в някоя от социалните медии или пък излиза в търсачки като гугъл.

Ако чл. 11 бъде приет, то социалните медии, търсачките и другите платформи ще бъдат задължени да сключват лицензионни споразумения с медиите.

Беше създадено цяло движение, което да се бори срещу приемането на документа - Stop The Censorship, подкрепено от едни от най-големите организации в сферата на интернет свободата.

Евродепутатите ще гласуват отново на пленарно заседание през септември дали да започнат преговори между ЕП, Еврокомисията и Съвета на ЕС за окончателния текст на директивата.