След направен анализ на представянето на филмови продукции, създадени под марката на „Сони” от 2015-а до 2017 г., специалисти от компанията „Скриптбук” са стигнали до извода, че продуцентската къща е щяла да спести цяло състояние, ако беше разчитала на изкуствен интелект, а не на човешки същества при одобряването на сценариите за филмови проекти.

На филмовия фестивал в чешкия град Карлови Вари основателката на „Скриптбук” Надира Азермай обяви, че от общо 62 филма, пуснати от „Сони” за двeгодишния период на изследването, 32 са претърпели провал в боксофиса. Но при 22 от тях провалът е можел да бъде избегнат с помощта на новата система на компанията. Това е софтуер, който анализира силните и слабите страни на сценария и като заключение предлага финансова прогноза за проекта, съобщава „Варайъти”.

Системата работи по следния начин: потребител качва PDF файл със сценария в компютъра и след около пет минути получава подробен анализ на героите в текста – изкуственият интелект открива протагонисти и антагонисти, преценява емоциите на всяко действащо лице, определя пол и възрастов диапазон на целевата аудитория, предсказва евентуалния рейтинг и най-важното – прогнозира къде би попаднал филмът в боксофиса.

„Нашата мисия е да предизвикаме революция в разказваческия бизнес, като използваме изкуствен интелект, за да помогнем на продуценти, дистрибутори, маркетинг агенти и финансисти, изчислявайки риска вместо тях”, казва Азермай.

„Как е възможно да дадеш сценарий на компютър и да получиш всички тези данни?”, е най-често задаваният въпрос, признават от „Скриптбук”, но отговорът не е вдъхновен от футуристичен филм.

Още при създаването си софтуерът получава инструкции от хора, след това започва период, в който усвоява и подрежда знанията в огромна база данни. Облаковата система позволява придобитите данни да се използват със забележителна скорост. 6 500 сценария минават през програмата, преди тя да е готова за употреба.

Разработилите системата обещават 84% успешни прогнози, което, според Азермай е три пъти по-ефективно от човешката преценка.

В ерата на #MeToo софтуерът е особено полезен, защото помага за равното разпределение на половете в бъдещите филми – правят се изчисления например какъв е броят на разговорите между две жени, чиито обект не е мъж, колко от диалозите са между двама мъже, две жени и колко между мъж и жена.

Разбира се, системата има своите дефекти. Когато в нея е вкаран сценарият на „Ла Ла Ленд”, софтуерът прогнозира, че филмът ще донесе 59 млн. долара, а всъщност продукцията печели 100 млн. от световния боксофис (разликата в сумата може евентуално да бъде отдадена на номинациите за „Оскар”).

Анализът на текст струва около 5 хил. долара, но „Скриптбук” предлагат отстъпки, ако клиентът иска да провери потенциала на повече сценарии – с цел да се привлекат като потребители големите продуцентски къщи.

Провалът на слабия сценария се изчислява лесно, но как се пресмята успехът на силен сценарий със слаб режисьор и лоши актьори?

"Площад Славейков"