Папа Франциск изрази днес благодарността си към организациите, които спасяват и се грижат за мигранти, и порица лицемерието на онези, които си затварят очите за бедните по света, търсещи сигурност и достоен живот, предаде Асошиейтед прес.

Главата на Римокатолическата църква отслужи специална меса за мигрантите и тези, които се грижат за тях, в базиликата "Свети Петър", насочвайки вниманието към съдбата им в момент, когато Европа, САЩ и други страни затварят все повече пристанищата и границите си за тях.

Богослужението отбеляза петата годишнина от знаковото посещение на папата на италианския остров Лампедуза, който в продължение на години бе основна дестинация за нелегалните мигранти, идващи от Либия в Европа. По време на това пътуване, което бе първото за папата след избирането му през 2013 г., той разкритикува "глобализацията на безразличието", което светът показва спрямо бягащите от войните, глада и природните бедствия мигранти.

По време на днешната си проповед папа Франциск не назова по име нито една държава, но заяви, че единственият "разумен отговор" на миграцията по света днес е да се проявят солидарност и милост. Отговорът трябва да включва справедливо разпределение на отговорностите, като в същото време бъдат осигурени правата и достойнството на всички, каза той.

Като напомни библейския разказ за добрия самарянин, папата осъди "стерилното лицемерие на онези, които не желаят да си изцапат ръцете" с грижа за най-слабите и най-изолираните от обществото.

Това изкушение е силно застъпено в съвременния свят, който се сблъсква с потоците мигранти, подчерта папата.

"То се проявява под формата на затварянето на сърцата ни за тези, които имат право, точно като нас, на сигурност и достойни условия на живот. То издига стени, истински и мисловни, вместо мостове", добави Светият отец.

Говорейки на родния си испански език, Франциск благодари на организациите, които помагат на мигранти, за това, че въплъщават идеята за добрия самарянин, "който се спрял да спаси живота на бедния пребит от разбойници човек".

"Той не го попитал откъде, какви са причините, поради които пътува, или къде са документите му, а просто решил да се погрижи за него и да спаси живота му", каза папата.

Думите на папата са важни предвид обвиненията, които италианският вътрешен министър Матео Салвини отправи към помагащите на мигранти организации, които по същество работели като "таксиметрови шофьори" за базирани в Либия трафиканти, и заявлението му, че затваря пристанищата на Италия за техните кораби.