Ad Config - Website header

 

Article_top

Черни бъргъри, черни кроасани, дори черен сладолед. На мода са хранителни продукти с активен въглен. Експерти бият тревога – те не са полезни. Напротив – увреждат здравето. Това се твърди в публикация на германското сп. “Щерн”.

Трябва да признаем: черни хранителни продукти привличат погледа. Черната окраска придава стил на хлебчета, които преди се предлагаха единствено в традиционния им скучен светлобежов цвят. Значи никак не е чудно, че все повече гастрономи залагат на въздействието на черните храни. Дори пред щандовете за сладолед напливът е голям. В Берлин се предлага черен ванилов сладолед. Как е наречен? “Black poodle”. Цвета си дължи не на извлек от рибата сепия, както мнозина мислят.

Става дума за активен въглен, който под формата на прах се смесва с хранителни продукти. Този прах се добива от дърво или от черупките на орехи. Черният прах, който има приложение в медицината, притежава някои полезни качества – примерно може да неутрализира отровни вещества. Въгленът е изключително полезен при отравяния и стомашни разстройства. Въздействието се дължи на голямата порьозна повърхност на въглена. Тя прилича на гъба, която попива отровните вещества.

Обозначението на активния въглен е Е 153

Но позволено ли е изобщо храната да съдържа въглен? Знайно е, че се използва като оцветител. Дали храната съдържа активен въглен, може да се разбере от описанието на съставките. Акивният въглен е с обозначение Е 153.

Черни бъргъри без съдържание на вредни вещества? Звучи примамливо. Ето защо уверенията на производителите не са за учудване -  активният въглен освобождавал организма от отровни вещества и така имал въздействието на антиоксидант. Освен това бил полезен и за кожата, като я подмладявал. Но това вярно ли е?

Експерти в областта на здравеопазването са скептични и имат основание. Няма научни изследвания относно дългосрочното влияние върху организма на хранителни продукти, съдържащи активен въглен. Това означава, че който всекидневно яде черни хлебчета и сладолед, след няколко години могат да го споходят здравословни проблеми.

Запек от консумация на черни храни

Повод за размисъл е и фактът, че активният въглен не прави разлика между веществата, които “попива”. По данни на баварската Агенция за защита на потребителите този въглен поема и ценни хранителни вещества:

“Ако с храната често се приема активен въглен, може да се стигне до ниски нива на витамини и минерали, както и до запек.”

Според агенцията феновете на активния въглен подценяват и още нещо. Активният въглен поема също и медикаменти и така те не действат. Примерно при противозачатъчни и болкоуспокояващи.

Както е в други сфери, също и при активния въглен важи правилото:

“Дозата прави отровата.”

Според баварската Агенция за защита на потребителите който само понякога приема с храна активен въглен, той няма повод за загриженост. Който обаче всеки ден похапва на закуска черни хлебчета, трябва да промени начина си на хранене.

 

Черни бъргъри, черни кроасани, дори черен сладолед. На мода са хранителни продукти с активен въглен. Експерти бият тревога – те не са полезни. Напротив – увреждат здравето. Това се твърди в публикация на германското сп. “Щерн”.

Трябва да признаем: черни хранителни продукти привличат погледа. Черната окраска придава стил на хлебчета, които преди се предлагаха единствено в традиционния им скучен светлобежов цвят. Значи никак не е чудно, че все повече гастрономи залагат на въздействието на черните храни. Дори пред щандовете за сладолед напливът е голям. В Берлин се предлага черен ванилов сладолед. Как е наречен? “Black poodle”. Цвета си дължи не на извлек от рибата сепия, както мнозина мислят.

Става дума за активен въглен, който под формата на прах се смесва с хранителни продукти. Този прах се добива от дърво или от черупките на орехи. Черният прах, който има приложение в медицината, притежава някои полезни качества – примерно може да неутрализира отровни вещества. Въгленът е изключително полезен при отравяния и стомашни разстройства. Въздействието се дължи на голямата порьозна повърхност на въглена. Тя прилича на гъба, която попива отровните вещества.

Обозначението на активния въглен е Е 153

Но позволено ли е изобщо храната да съдържа въглен? Знайно е, че се използва като оцветител. Дали храната съдържа активен въглен, може да се разбере от описанието на съставките. Акивният въглен е с обозначение Е 153.

Черни бъргъри без съдържание на вредни вещества? Звучи примамливо. Ето защо уверенията на производителите не са за учудване -  активният въглен освобождавал организма от отровни вещества и така имал въздействието на антиоксидант. Освен това бил полезен и за кожата, като я подмладявал. Но това вярно ли е?

Експерти в областта на здравеопазването са скептични и имат основание. Няма научни изследвания относно дългосрочното влияние върху организма на хранителни продукти, съдържащи активен въглен. Това означава, че който всекидневно яде черни хлебчета и сладолед, след няколко години могат да го споходят здравословни проблеми.

Запек от консумация на черни храни

Повод за размисъл е и фактът, че активният въглен не прави разлика между веществата, които “попива”. По данни на баварската Агенция за защита на потребителите този въглен поема и ценни хранителни вещества:

“Ако с храната често се приема активен въглен, може да се стигне до ниски нива на витамини и минерали, както и до запек.”

Според агенцията феновете на активния въглен подценяват и още нещо. Активният въглен поема също и медикаменти и така те не действат. Примерно при противозачатъчни и болкоуспокояващи.

Както е в други сфери, също и при активния въглен важи правилото:

“Дозата прави отровата.”

Според баварската Агенция за защита на потребителите който само понякога приема с храна активен въглен, той няма повод за загриженост. Който обаче всеки ден похапва на закуска черни хлебчета, трябва да промени начина си на хранене.

Коментари

Emil Kasamakov's picture
Emil Kasamakov
Emil Kasamakov

Хубаво предупреждавате ама

Хубаво предупреждавате ама това на снимката е ръжен хляб и затова е кафяв, а не черен. Черният за който говорите е наистина черен и у нас изобщо не е популярен.
https://cdn-a.william-reed.com/var/wrbm_gb_food_pharma/storage/images/9/3/0/8/2198039-1-eng-GB/Italian-health-ministry-cracks-down-on-use-of-charcoal-in-bread_wrbm_large.jpg

У нас така нареченият черен (или типов) хляб е просто по-тъмен, оцветен с малко меласа. Просто търговски трик за да се различава от другите, защото иначе типовото брашно си е светло почти колкото бялото.
Emil Kasamakov's picture
Emil Kasamakov
Emil Kasamakov

Освен това не всички черни

Освен това не всички черни храни са с въглен. Примерно черните спагети се готвят с мастило от октопод.

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията