Не се подготвят никакви официални документи с теми за обсъждане на срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли, лидерите ще разговарят по въпросите, които сметнат за нужно, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Няма да има никакви официални документи", каза Лавров.

И добави:

"Те са достатъчно опитни и влиятелни хора, за да определят сами какво да обсъждат".

Лавров потвърди, че в дневния ред ще бъдат включени въпросите за Сирия и Украйна.

"Те ще обсъдят, всичко, каквото искат да обсъдят", изтъкна той.

Лавров заяви, че на министерска среща във Виена Иран е потвърдил, че няма да се оттегли от ядреното споразумение въпреки излизането на САЩ от договора.

"Иран потвърди в отговор на призивите на всички останали участници, че е обвързан с договореностите" в споразумението, каза министърът пред журналисти след срещата.

"Това означава, че Иран ще продължи да сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), всичко го призоваха към това", заяви той.

По думите му иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е отбелязал, че след "едностранните стъпки на САЩ за фактическо разваляне на договореностите" Техеран има право и повод също да се оттегли от споразумението, но "няма да се възползва от тях". 

"Всички приветстваха това. Мисля, че това е отговорна позиция", подчерта Лавров. "Надяваме се, че ще останем на тези позиции, и най-вече, че Иран ще остане на това", добави той.

По думите му участниците в срещата във Виена смятат, че изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение е продиктувано от желание да се политизира ситуацията около Иран.

"Споразумението работеше ефективно през всички тези три години, Иран стриктно изпълняваше всички свои задължения. Това беше потвърдено и продължава да се потвърждава от МААЕ. Затова всички се съгласиха за пореден път, че действията на Вашингтон не бяха продиктувани от никакви конкретни обстоятелства, а от желание отново да се политизира този процес, ситуацията около Иран като цяло и да се поставят нови условия на Иран, които нямат нищо общо с проблемите, свързани с ядрената програма на Иран", каза Лавров.

Той изтъкна, че в момента Иран е най-проверяваната страна от МААЕ.

"МААЕ има безпрецедентен достъп до всички обекти, които по един или друг начин могат да бъдат свързани с военни аспекти на ядрената програма", заяви Лавров.

"Застрашаването на такова важно споразумение, което позволява да се гарантира режимът на неразпространение твърдо и надеждно, е много, много неразумно и опасно", предупреди той, пише БТА.