„Майстор Де Бройне, император Куртоа!“

Така белгийският вестник „Дерниер йор“ коментира победата на „червените дяволи“ над Бразилия на четвъртфинал на Световното.

Първият подпечата победата. А вторият отчая нападателите на противника. И по тази причина двамата имат главни заслуги за класирането на Белгия на полуфинала. Единствено ударът с глава на Ренато Аугусто, с който южноамериканците намалиха на 1:2, бе неспасяем.

Жалко, че само един човек може да бъде избран за играч на мача. Заслужаваха го и стражът, и неуморната „седмица“. В крайна сметка за номер 1 бе избран Кевин де Бройне.

“Направете път на Белгия, на нейното златно поколение. На Лукаку, Азар, Де Бройне. И, разбира се, на треньора Роберто Мартинес“, не пести похвалите си испанският „Марка“ - най-големият спортен всекидневник в света.

И продължава:

„Бразилците играеха все по-добре с всеки изминат мач и си бяха повярвали, че още не са стигнали тавана си. Стигнаха го. И бяха свалени на земята от белгийците след едно великолепно първо полувреме. Лукаку, Азар и Де Бройне побъркаха бразилските защитници, докато халфовете на „селесао“ не знаеха изобщо какво става на терена.“

Роберто Мартинес

Медиите в Бразилия също не пестят похвалите към победителите. И съсипват от критики своите.

„Тактика, нахъсан съперник и пропуснати възможности.“

С това заглавие в. „О Глобо“ обобщава снощната битка в Казан, изпратила бразилците у дома.

„Отпадането е болезнено. Срещу едно талантливо поколение Бразилия не игра зле. Дори контролираше играта в две трети от мача, както каза треньорът Тите. Но загуби от по-ефективен съперник, който знае да променя тактиката, за да продължи на Мондиала“, пише изданието.

И допълва, че 4 години след разгрома с 1:7 срещу Германия на своя земя унижението сега отстъпи място на разочарованието.

Според „О Глобо“ Роберто Мартинес спечелил мача още преди двата отбора да излязат на терена Защото направил решителни промени в атаката с превръщането на Лукаку и Азар в крила, а на Де Бройне - във "фалшива деветка“. Така крайните бразилски защитници са били надиграни.

Отчаяният Неймар е на колене след края на мача.

А този, който трябва да си извлече най-голямата поука, е Неймар, смята „Жорнал ду Бразил“. Суперзвездата редува прекрасни игри с безсмислени „гмуркания“ и симулации. Вчера той игра точно по този начин.

Фернандиньо, заменил наказания Каземиро, пък е „попрекалил“ с грешките си. Те далеч не се изчерпват с нелепия му автогол.

„Чувствам се така, сякаш са откъснали парче от мене.“

С тези думи Ренато Аугусто обобщи настроението на петкратните световни шампиони. Те си останаха с петте зведи на гърдите, а за шестата ще трябва да се потрудят по-сериозно, заключава „О Глобо“