Швеция - Англия и Русия - Хърватия са днешните четвъртфинали на Световното по футбол. Тази вечер ще са ясни и съперниците за втория полуфинал на 11 юли на "Лужники" в Москва от 21 часа.

Скандинавците и британците ще водят битка от 17:00 в Самара, а домакините и балканците ще затворят втората фаза на елиминациите от 21 ч в Сочи.

"Исторически шанс", "историческа възможност" и т. н. са най-често срещаните думи в пресата в Англия и Хърватия тези дни. Този поток се оказа по-слаб откъм големи имена (след отпадането на Германия и Испания) и може да се излъчи финалист, който изобщо не е бил слаган в големите сметки преди Мондиала.

Разбира се, че шансът е исторически също за Русия и Швеция, но отпадане в тези страни няма да се приеме толкова тежко, както в другите две.

Англия отиде на Световното с по-ниски очаквания, защото десетилетия наред се прибираше с разочарования покрай големите си претенции. Но след победата с дузпи срещу Колумбия (за първи път за островитяните на Световно) родината на футбола е завладяна от психоза. Говори се дори за титла, правят се аналогии с 1966 г., търсят се прилики с Испания през 2010-а и т.н. и т.н.

"Англия може никога повече да не получи такъв шанс", заяви селекционерът Гарет Саутгейт пред медиите вчера.

Гарет Саутгейт

Британците ще се опитат да стигнат на полуфинал за първи път след 1990 г., когато драматично отстъпиха с дузпи пред Германия.

Швеция игра на тази фаза през 1994 г. Тимът падна от Бразилия, а след това разби България с 4:0 за 3-4 място. За разлика от Англия, в Швеция приемат "историческия шанс" много по-хладнокръвно и умерено. В тази страна дори за хокей на лед, спортът в който скандинавците са световна сила, на всичко се гледа без прекомерни емоции.

"Тре крунур" е неудобен противник за Англия. Двата тима са играли помежду си 24 пъти, а победите са 8:7 в полза на тима от Албиона. Равенствата са девет. Швеция стигна до Мондиала от квалификационната група на България. От която е и Франция. На теория сега е възможен такъв финал.

Дори в родината ѝ никой не залагаше на Русия, но Сборная излезе от групата и след това изхвърли Испания. Четвъртфиналът може би дори не беше мечта. А сега страната живее с Мондиала не само като домакин, а и като потенциален полуфиналист. Успехът срещу "Ла Роха" доведе до масови и незапомнени празненства.

Селекционерът Станислав Черчесов, който и без това мрази пресконференциите, не може да се отърве от въпроси на чуждестранни репортери за Владимир Путин.

"Нашият президент ми се обажда редовно, каза на последния си брифинг треньорът. - Обади ми се преди и след мача с Испания. Разбира се, че подкрепата на Путин те кара да се чувстваш добре. Играчите знаят това. Просто е допълнителна мотивация."

Не знаем дали президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович се обажда хърватския селекционер Златко Далич, но натрупа много точки покрай това, че гледаше осминафинала с Дания не от ложата на стадиона в Нижни Новгород, а от сектора със сънародниците си, облечена с фланелка на тима. И днес ще е така.

Хърватия може за втори път да стигне полуфинал след Франция '98, когато имаше изключително поколение и си тръгна с брозна. Но и сегашното не е по-слабо, а в Загреб, Сплит и т.н. съвсем открито заявяват апетит за световната купа. Сега е моментът!

Лука Модрич е голямият коз на Хърватия.

Далич не подценява Русия. Вчера той заяви, че тимът му не е избирал противници и потоци, просто е искал да побеждава във всеки мач.

"Очакванията вече са много големи и напрежението тежи, но играчите ми имат опит и знаят как да се справят с тези неща", убеден е треньорът.