Румен Христов е новият председател на СДС според резултата от гласуването на Националната конференция на СДС, която се проведе днес в София. От общо 719 гласували делегати, действителните бюлетини са 691. Христов е посочен от 369 делегати и печели вота срещу 322 гласа за Койчев. Недействителните бюлетини са 28, но председателят на комисията по избора Илия Лазаров съобщи, че въпреки че има сгрешени бюлетини сред тях, това не влияе на крайния резултат. 

Разликата между двамата кандидати за поста на подалия оставка след драматични заседания на Националния съвет на партията Божидар Лукарски е едва 47 гласа. 

Д-р Антон Койчев, председател на СДС-София

Антон Койчев е председател на СДС-София и беше подкрепен от Лукарски и екипа му. Затова и първоначалните прогнози за изхода от конференцията бяха, че въпреки очакванията разликата в подкрепата за него и за Христов да е малка, все пак той има превес. Тези прогнози обаче не се оправдаха след края на гласуването. 

Христов досега бе зам.-председател на СДС, а и няколко пъти е бил кандидат за лидерския пост - без успех. Той бе и сред главните опозиционери на политиката на Лукарски в последната година, заедно с още няколко души от синьото ръководство, след които и кмета на Карлово и бивш лидер на партията Емил Кабаиванов. 

"Заявявам категорично, че нагласата ми е да работя за консолидацията на партията, няма да има „лов на вещици“, обеща след избора си Христов пред делегатите на конференцията - „Благодаря за доверието. Давам си ясна сметка в какъв момент поемам СДС. Никак няма да ми е лесно, но вярвам във вас и съм уверен, че ще постигнем това, за което мечтаем - възраждането на СДС“.

 „Считам всеки седесар за важен, всеки ще има възможност да работи в СДС, както досега.", каза още новоизбраният лидер.

Предстои да стане ясно и как е протекъл вотът на конференцията за заместници на Христов, които по устав също се избират от Националната конференция. Сред пренендентите е и самият Божидар Лукарски, както и опотентът на новоизбрания лидер за поста Антон Койчев. 

Пред журналисти Христов декларира, че може да работи с бившия председател и припомни, че първият път го е подкрепил при избора му. „Не става дума само за личността на Божидар Лукарски, през последната година нещата в партията не се случваха. Не работехме така, както трябва. Не бяхме достатъчно активни, не реагирахме на важни за обществото теми. Това породи недоволството“, обясни Христов защо е застанал срещу Лукарски в последната година. 

За бъдещото явяване на СДС на избори и посоката на партията новият председател заяви:

„Опция е самостоятелно явяване на СДС на избори. Опция е и явяване в рамките на десницата, както и друга коалиция, консервативно-патриотична. СДС винаги е бил демократична партия. Не бива да бъде превръщана в еднолична и няма да допусна това“.

По думите му предстои конференция, на която ще се решават и тези въпроси. В диалог.

 

Биляна ИВАНОВА 

Божидар Лукарски, бивш лидер на СДС.

Конференцията започна с отчет на Божидар Лукарски, който заяви, че се стремял да бъда реалист и да води СДС към реални цели. По думите му той и екипът му са поставяли интереса на партията на първо място и нападна опозиционерите с думите, че "новата година ни изненада с опит за преврат по никое време, а част от тези, които ме избраха, решиха, че съм пречка за СДС“, припомни Лукарски. Той заяви пред делегатите, че няма да прави политически анализ защо се стигна дотук, но се обърна към залата с думите "не бих подценил интелигентността ви“. Като своя грешка призна, че не е бил "толкова близо до местните структури, колкото обещах“. 

Очаквано Лукарски обяви, че според него СДС трябва да тръгне в консервативно-патриотична посока.

„Няма как да си СДС-ар и да не защитаваш българските традиции и да подкрепяш джендър идеологии." 

Той бе категоричен, че общи действия с ДСБ и „Да, България“ са неприемливи за синята партия заради заявката на обединението за лидерство и "който иска да заповяда и да го приеме"

Преди вота и двамата претенденти за поста споделиха визията си за бъдещето на партията. Д-р Койчев бе на позициите, изразявани преди това и от Лукарски за патриотично-консервативен курс. През последните месеци упорито се говореше за разговори между синята партия и НФСБ на Валери Сименонов, които обитават една и съща сграда на "Раковски" 134.