За втори пореден път в елиминациите на Световното Русия и Хърватия минаха през 120 минути и дузпи, а в прекия сблъсък спечелиха балканците и са на полуфинал срещу Англия на 11 юли в Москва - 2:2 в редовното време и продълженията и 4:3 при 11-метровите удари в Сочи.

Ден по-рано е другият полуфинал - между Франция и Белгия в Санкт Петербург.

Тимът на домакините напуска шампионата, но както се казва в такива случаи - с чест. Хърватите са на полуфинал за втори път след 1998 г., когато в дебютното си участие на Мондиал взеха бронза.

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович гледа четвъртфинала в ложата на стадио "Фишт" в Сочи заедно с величието Давор Шукер (вляво), президент на футболната федерация на страната, босът на ФИФА Джани Инфантино (вдясно) и руският премиер Дмитрий Медведев, с когото често общуваха по време на драматичния двубой.

На осминафиналите Сборная преодоля Испания с дузпи, а Хърватия оцеля срещу Дания по същия начин. Герой отново е вратарят Даниел Субашич, който доигра продълженията контузен и имаше впечатляващи намеси. Игор Акинфеев също беше на много високо ниво.

Денис Черишев вкара превъзходен гол за 1:0 в 31-ата, но хърватите бързо изравниха чрез Андрей Крамарич в 39-ата.

Балканците докоснаха победата с гола на Домагой Вида в 101-ата - 2:1. В 115-ата обаче натурализираният Марио Фернандес изравни - 2:2. Тези две попадения станаха след статични положения в продълженията.

Русия за пореден път надскочи себе си и това е достойно за уважение. Тимът започна доста храбро срещу един от най-силните отбори на Мондиала. Играчите на Станислав Черчесов не се бранеше глухо, както предимно го правеха срещу Испания. Пресираха и направиха така, че хърватите да не могат да разгърнат играта си в пълна степен.

Руснаци гледат мача на екран на улицата в Москва.

Началото беше доста интересно и двуостро - всеки от съперниците явно опитваше да вкара ранен първи гол. След няколко интересни ситуации пред вратите успяха първи да го направят руснаците - Черишев откри и подлуди олимпийския стадион в курортния град.

Хърватите обаче свариха съперника си неподготвен при отнета топка в 39-ата и Крамарич изравни. 

През втората част балканците натиснаха и този път им се отдаде да смутят руснаците. В 60-ата Иван Перишич удари греда след разбъркване, топката мина по голлинията преди да излезе. В тези минути руснаците се бранеха дълбоко в половината си.

Нататък Русия заигра по-добре и стигна до няколко опасности пред Субашич. В края на редовното време стражът се контузи при наглед безобидна ситуация. Остана в игра. В крайна сметка 1:1 и продължения.

Домагой Вида направи 2:1 в първото, а тук остана впечатлението, че Акинфеев разчиташе на двама защитници пред него да се намесят и само изгледа топката.

Този път Сборная прояви характер и отвърна, като показа, че може и да атакува масирано, при това тогава, когато личеше, че и двата тима бяха с изцедени сили.

Влезлият като смяна Алан Дзагоев центрира и бразилецът с руски паспорт Марио Фернандес порази хърватската врата. Преди това Субашич имаше много работа при удари и центрирания.

Дузпи, при които домакините пропуснаха два пъти, а хърватите веднъж. По един път се намесиха вратарите, а Марио Фернандес не уцели рамката.

Субашич спасява дузпата на Смолов.

При дузпите:

Фьодор Смолов (Русия) - пропуск, Даниел Субашич изби слабия, нескопосано "техничен" удар на руснака

Марсело Брозович (Хърватия) - гол, 1:0

Алан Дзагоев (Русия) - гол, 1:1

Матео Ковачич (Хърватия) - пропуск, 1:1, Игор Акинфеев хвана ъгъла и изби

Марио Фернандес (Русия) - пропуск, топката е в аут, 1:1

Лука Модрич (Хърватия) - гол, 2:1 след вратарска намеса и рикошет в гредата!  Уау!

Сергей Игнашевич (Русия) - гол, 2:2

Домагой Вида (Хърватия) - гол, 3:2

Далер Кузяев (Русия) - гол, 3:3

Иван Ракитич (Хърватия) - гол, 4:3

Лука Модрич с децата си на терена.