Ако ситуацията в енергетиката продължава да се влошава, има опасност отще зимата от режим на тока, призна вицепремиерът Екатерина Захариева в ефира на Нова тв тази сутрин.

"Предприемането на спешни и незабавни стъпки това да не се случи, е наложително", каза вицето по икономическата политика.

Тя призна още, че няма как цената на тока да не се повиши.

Захариева посочи, че в енергетиката ценообразуването се е правило по политическа команда - когато ние сме на власт, да свалим тока, а когато вече ще напускаме и ще идват други, да го повишим, за да се поизнервят хората.

По "Южен поток" вицепремиерът коментира, че с експертите ѝ са чели много внимателно писмото на Европейската комисия. 

Основното в писмото на ЕК е да не се сключват нови договори по тези правила и да се изясни проведеният конкурс, който очевидно не е бил по правилата, каза Захариева. Тя по-скоро смята, че България няма да бъде санкционирана заради разрешителното за строеж в Паша дере. 

"ЕК не е спряла целия проект, а е спряла договора с този изпълнител", поясни икономическият вицепремиер. 

По темата с КТБ и блокираните 13 млн. лв. от европейската програма за саниране, тя каза, че има "добра и лоша новина". Лошата е, че тези 13 млн. които не са пари на хората, а на програмата, са за нисколихвено кредитиране и са блокирани. Парите на хората - около 500 млн., ще бъдат отблокирани, защото са под защитения минимум.

 

"Само БНБ може да каже кога ще бъде отблокирани парите в КТБ. Най-рано в средата на октомври ще бъде оповестен резултатът от одита и след това ще се решава какво ще се прави", поясни тя.