Операцията по изваждането на 12-те деца и техния треньор по футбол от пещерата в Тайланд, където са блокирани от 23 юни, започна, предадоха световните агенции.

"Днес е големият ден. Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства", каза губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той отговаря за кризисния щаб.

За да извадят 13-те души от пещерата са пратени 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци, допълва Ройтерс.

Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата. Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни. Но може и още днес в 21 ч. местно време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой, каза ръководителят на спасителните дейности.

Момчетата ще бъдат изваждани поетапно, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази. Единственият начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. Момчетата и техният треньор обаче са обучени да се гмуркат.

Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно, пише БТА.

Спасителите, които участват в операцията по изваждането на 12-те момчета и техния треньор по футбол от тайландска пещера, разпоредиха всички, които нямат нещо общо със спасителната акция, да напуснат района, предадоха световните агенции.

Това се прави с цел да може да стартира операцията по спасяването на момчетата и треньора им, които са в пещерата от 15 дни. В района има над 1000 журналисти. Те си бяха създали импровизирано село в близост до входа на пещерата. Сега по разпореждане на спасителите журналистите бяха насочени към правителствени сгради, където да очакват на последващ етап пресконференция.

Евакуацията на всички, които нямат нищо общо със спасителната операция, става в момент, в който в северната планинска част на страната се струпаха рано днес черни мусонни облаци. Ако започне отново да вали проливно, това ще увеличи рисковете за блокираните в пещерата и за техните спасители, които сега водят битка с времето и водата. 

Същевременно американският предприемач и милиардер Илон Мъск предложи да се изгради мини подводница за спасяването на момчетата. Това написа той в Туитър, предаде ТАСС. Мини подводницата може да бъде произведена на базата на части на ракетата Фалкон Девет, създадена от компанията на Мъск Спейс Екс. Тя трябва да е достатъчно лека, за да я носят двама водолази и достатъчно тясна, за да преминава през тесните проходи на пещерата, но същевременно да е с достатъчни размери, за да се настани вътре едно дете, на което ще бъде доставян кислород.

Мъск изпрати свои специалисти в Тайланд, които да помогнат в спасителната операция.