Осемдесет са вече жертвите на проливните дъждове в Япония, предаде ДПА. Издирват се над 40 души.

Заради наводненията, причинени от пороите, няколко милиона души бяха принудени да напуснат домовете си. На места в западните части на Япония валя три пъти повече от обичайното за юли количество дъжд. Реките преляха и много хора се оказаха в капана на къщите си, заобиколени от вода, и трябваше да се покачат на покрива.

Японската метеорологична агенция каза, че в страната не е имало подобни дъждове, предаде Ройтерс.

Проливните дъждове в южната и западната част на Япония не спират от няколко дни.

Щетите, нанесени от рекордните дъждове най-вече в районите на Хирошима, Киото и Окаяма, нарастват с всеки изминал час. Необичайно обилните валежи предизвикаха невиждани пороища, свлачища и наводнения. Много хора в засегнатите райони се оказаха хванати в капан в домовете си, след като не изпълниха заповедите на местните власти да се евакуират, съобщи Франс прес.

На извънредна среща премиерът Шиндзо Абе нареди на министрите си да поставят на първо място спасяването на живота на хората и да бъдат изпратени екипи в засегнатите райони, предаде още ДПА.

Предупреждения за проливни дъждове продължават да са издадени за три префектури. В сила остава заповедта за евакуация на 2 милиона души. На други 2,3 милиона души се препоръчва да се евакуират също.

Няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Япония. До момента наши сънародници не са се обръщали за помощ към посолството ни в Токио, съобщиха от Дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи.

По информация на мисията най-пострадали са префектурите Хирошима, където броят на жертвите е достигнал 22 души, Ехиме - с 12 загинали, Осака, Шига, Киото и Хього.

Преустановени са учебните занятия в училищата и университетите в засегнатите региони. Правителството е мобилизирало около 50 000 души от силите за самоотбрана за справяне с извънредно тежката ситуация.

Прогнозите за времето сочат, че валежите в засегнатите префектури ще продължат и през следващото денонощие.

Министерството на външните работи препоръчва настоятелно да се следят информационните сайтове и конкретно сайта на Японската метеорологична агенция (JapanMeteorologicalAgency), да не се предприемат пътувания до нормализиране на обстановката, да се следят и спазват инструкциите на местните власти, да се вземат мерки за незабавна евакуация и подслоняване на безопасно място при необходимост.
Дежурен телефон на Посолството на Р България в Япония: + 81 80 7966 5608

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.