Четири от блокираните в наводнената пещера в Северен Тайланд момчета вече са изведени, съобщи днес Наронгсак Осатанакорн, губернаторът на провинция Чианг Рай, цитиран от ДПА.

На пресконференция Наронгсак, който е и ръководител на спасителната операция, уточни, че три от децата са били откарани в болница с хеликоптер, а едно - с линейка.

Останалите осем момчета и треньорът им по футбол остават на мястото, където намерили убежище при наводняването на пещерата, на 4 километра от изхода.

По-рано представител на спасителните екипи бе съобщил, че са били изведени шест момчета.

Наронгсак каза на пресконференцията, че ще са необходими около 10 часа за подготовка на следващия етап от операцията, съобщи Ройтерс.

Днес първо са били изведени момчетата в най-добро здравословно състояние. Четири от тях вече са настанени в болница.

В спасителната мисия участват 90 водолази - 50 чужденци и 40 тайландци.

Операцията протича по-добре от очакваното, каза нейният ръководител.

Властите първоначално изразиха предположения, че момчетата може да останат в частично наводнената пещера няколко месеца, освен ако не се научат да се гмуркат.

Операцията протича по-добре от очакваното, каза нейният ръководител.

Властите първоначално изразиха предположения, че момчетата може да останат в частично наводнената пещера няколко месеца, освен ако не се научат да се гмуркат.

На 23 юни представители на властите откриха край входа на пещерата мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. От местен футболен отбор потвърдили, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, водени от 25-годишен треньор.

Пещерата, която се простира на близо 10 километра, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.

За да извадят 13-те души от пещерата са пратени 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци, допълва Ройтерс.

Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата. Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни. Но може и още днес в 21 ч. местно време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой, каза ръководителят на спасителните дейности.

Момчетата ще бъдат изваждани поетапно, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази. Единственият начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. Момчетата и техният треньор обаче са обучени да се гмуркат.

Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно, пише БТА.

Спасителите, които участват в операцията по изваждането на 12-те момчета и техния треньор по футбол от тайландска пещера, разпоредиха всички, които нямат нещо общо със спасителната акция, да напуснат района, предадоха световните агенции.