Първо са двама, после стават четирима, после още повече, преди да започнат да намаляват, когато порасналите деца се изнасят, респективно площта се оказва твърде голяма за родителите. И след като се е наложило разширяване и увеличаване, идва ред на свиването и намаляването – напълно възможно по линия на концепцията за гъвкавите къщи, които според потребностите могат да нарастват или да се редуцират.

„Това, което при автомобилите отдавна е факт, определено може да се приложи и при домовете“, казва професор Хорст Вилдеман от Техническия университет в Мюнхен, насърчавайки интереса към гъвкавите къщи.

Той подчертава, че жилищата от модули са замислени точно като автомобилите с две, четири или повече места и така и се конструират. Отделните помещения са един вид блокчета, които могат да се допълват или намаляват, без комфортът на живеещите в тях да страда от това.

„Имам нужда и от детска стая“, може да реши някой от обитателите на гъвкавата къща, и оттам нататък няма никакъв проблем тя да бъде прибавена към основата. А когато стане излишна, да се махне, за да не причинява допълнителни грижи и разходи. Още едно предимство е скоростта, с която може да се добави или отстрани някой модул – в рамките на 24 часа.

Това е къщата без постоянна форма – тя може да варира в зависимост от изискванията и финансовото положение на обитателите си. Най-малките домове от този тип са и супер изгодни – далеч под цените на „устойчивите“ жилища.

Слeд инсталирането на основните модули, няма пречки да се прибавят множество допълнителни. Снимка Волфхаус-Австрия

Щом семейството нарасне, къщата може паралелно да се увеличи според броя на обитателите – с добавката на стаи, място за игри на децата, офис за работещата от къщи майка, специални помещения за възрастните родители и т.н. А когато децата се отделят, пак се стига до трансформация – с обратен знак.

Как да не се запита при тази ситуация човек – а защо не живеем всички в такива къщи? Още повече, ако са съставени от елементи, които могат лесно да се транспортират от една позиция на друга.

„Архитектите не са очаровани от идеята“, посочва говорителят на Камарата на архитектите в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Кристоф Розе.

Защото от една страна стандартизираният начин на строителство с модули е плюс, но от друга боравенето само с готови форми може да доведе до потискащо еднообразие, напомнящо струпването на контейнери.

Така или иначе, ако само преди няколко години малцина в Европа са дръзвали да рискуват с гъвкавите къщи, сега броят им рязко нараства и темата предизвиква все по-голям интерес. Както става ясно от специализираните сайтове – щом имаш базата от кухня и баня, няма проблем към тях да се добавят всякакви други помещения. Или пък да се отстранят. Още една възможност е надстрояването, което щом се окаже в повече, също може да се премахне.

Този вид къщи определено не са „крепост“, каквато биха искали да виждат в дома си британците, например, но от друга страна предоставят улеснения, които нито един класически фиксиран дом не може да предложи – безусловен плюс в съвременните номадски реалности. Променливи като живота – това е девизът, с който печелят точки гъвкавите къщи. И се опитват да се сравнят с дрехите или колите по мярка – засега с много добър успех сред неконсервативните потребители.