Хърватският национал Домагой Вида получи само предупреждение от ФИФА заради репликата "Слава на Украйна", записана във видео в съблекалнята на тима след четвъртфинала с Русия (2:2 и 4:3 след дузпи).

Няма глоба.

"Можем да потвърдим, че дисциплинарната комисия на ФИФА изпрати предупреждение на футболиста Домагой Вида заради неговото видео обръщение след мача между Русия и Хърватия на Световното първенство", съобщи ФИФА пред "Асошиейтед прес".

Видеото на Вида и помощник треньора Огнен Вукоевич предизвика много коментари. Асистентът, който е бивш футболист на "Динамо" (Киев), както и автора на втория гол за балканците снощи, добавя: "Тази победа е за "Динамо" и Украйна. Напред, Хърватия."

По-късно Вукоевич свали видеото от профила си в инстаграм, но то вече бе обиколило света. Споделянията най-вече от украински профили са хиляди.

Пред Газета.ру пък Вида заяви, че само се е пошегувал заради бившия си отбор. Обичал руснаците, не бил искал да смесва футбола с политиката.

Дисципинарната комисия на ФИФА глоби Сърбия заради плакати с политическо и дискриминационно съдържания в публиката на мачове от груповата фаза. Също и швейцарците Гранит Джака, Джердан Шакири и Стефан Лихщайнер заради имитацията на албански орли в срещата със сърбите (2:1).