It's coming home, It's coming home, It's coming, football's coming home...

Този рефрен влиза в главата ти и няма спиране, независимо дали си фен на Англия или не. Песента, която се нарича "Трите лъва", а не "Футболът си идва у дома", както смятат мнозина, оглави музикалните чартове във Великобритания 22 години след като го направи за първи път.

Причината, разбира се, е психозата на Острова заради класирането на полуфинал на англичаните на Световното в Русия. Всички отново запяха познатия рефрен - фенове, славни ветерани, играчите от отбора, чужденци... Целият футболен свят.

Дори французинът Ерик Кантона го направи в "Евроспорт". Парчето се завърна в класациите в началото на Мондиала, а след мача с Швеция изкачи цели 32 позиции, показва справка в официалния "Водафон биг топ 40". 

Сега е моментът Клуб Z да ви припомни историята на една от най-известните футболни песни.

През 1995 г. футболната асоциация на Англия се обръща към популярната по онова време група "Лайтинг сийдс", за да напише химн за Европейското, на което родината на футбола е домакин през следващата година. По-специално отговорността пада върху лидера на бандата Йън Броуди, певец, китарист, композитор и продуцент. Известен е и като фен на "Ливърпул" - роден е в града на "червените" от "Анфийлд".

Броуди се съгласява, но при едно условие - в проекта да участват комедийните актьори и телевизионни звезди Дейвид Бедъл и Франк Скинър, водещи на предаването "Фентъзи футбол лига".

Тримата се заемат с песента. Бедъл и Скинър имат участие в написването на текста и цялостната концепция, която може да се види в клипа. Включени са реплики на популярни коментатори и анализатори като Алън Хансен, Тревър Брукинг и Джими Хил (бивши национали на Шотландия и Англия), които често критикуват националите и обричат шансовете им.

Има рими от запалянковския фолклор. Някои са заменени по желание на ФА, за да не провокират хулигански прояви. Фенският вой и тътен в началото не е на английска агитка, а на публиката на датския "Брьондби". Записан е от Броуди по време на мач на отбора срещу "Ливърпул" на "Анфийлд" през октомври 1995 г. за Купата на УЕФА.

В клипа има "българска връзка". Ако се вгледате добре, ще видите кадри от приятелския мач Англия - България, игран на "Уембли" през пролетта на 1996 г. Домакините спечелиха с 1:0 с гол на Лес Фърдинанд в началните минути. Нашият национален отбор тогава имаше друго реноме, беше и финалист на първенството.

Главни герои са Броуди, Бедъл и Скинър, личат кадри от най-славните моменти на първия тим на Англия и най-големите герои. Величието Джеф Хърст, реализирал хеттрик на финала на Световното през 1966 г., когато британците печелят купата за първи и единствен път, участва като... сервитьор в пъб. Роли имат тогавашите национали на "Трите лъва" - с препратки към 1966-а 1970 г.

Песента е издадена в специален компакт диск за Европейското и става № 1 не само в във Великобритания. Любопитно е, че достига и доста висока позиция в Германия и други страни. "Маншафтът" победи Англия на полуфинал и по-късно вдигна купата, а преди това беше посрещнат с доста провокативни заглавия от жълтата преса на Албиона.

Комедийните актьори и тв знаменитости Дейвид Бедъл и Франк Скинър днес.     Снимки Туитър

След време Юрген Клинсман призна, че германците са пели песента в автобуса по пътя към "Уембли" преди великия полуфинал с домакините. Също и на парада в чест на спечелване на отличието във Франкфурт, когато хиляди на площада скандираха нашумелия рефрен. "Футболът си идва у дома... в Германия", подкачаха победените вечните им съперници.

Огромният успех кара ФА да заложи на "Трите лъва" и две години по-късно като официална песен на английския национален отбор за мондиала във Франция. Има промени в текста, клипът е изцяло нов. Отново можете да видите куп известни личности, Джеф Хърст на бензиностанция, младият Роби Уилямс към края... "Червената нишка" е мач между английски и германски запалянковци, които се срещат като на бойно поле.

Клипът започва с кадри от "Уембли" и тежкия за Англия край на Европейското - пропуснатата дузпа от Гарет Саутгейт, сегашният селекционер на  отбора, в полуфинала с Германия. Как е успокояван от съотборниците си и от треньора Тери Венебълс.

Видеото завършва с чувство за хумор - Франк Скинър държи пъпеш и пъха ръката си в яйчен крем, като имитира по този начин формата на Световната купа. Явно е имало защо - Англия и тогава отпадна с дузпи (срещу Аржентина) още на осминафинал. Пак си остана с надеждите и драмите.

А "Трите лъва" остана в запалянковския фолклор, особено покрай големи първенства. Сега си е я припомнихме. Независимо как ще свършат англичаните в Русия, ще продължи да се пее. А кой, кога и как ще се върне у дома и какво ще донесе, ще разберем съвсем скоро.

It's coming home, It's coming home, It's coming, football's coming home...