Втори ден младежките организации на ГЕРБ и БСП се занимават с писане на отворени писма, изпъстрени с взаимни нападки и обвинения. Сапуненият сериал започна вчера, след като комсомолът на БСП написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов по повод депутата Георги Станков, отпразнувал рождения си ден с торта с банкноти.

Днес сутринта младежите от ГЕРБ отговориха на връстниците си от БСП с писмо до Корнелия Нинова. В него те припомниха, че в парламентарната група на БСП все още има депутат, чиито имунитет е снет заради обвинения за купуване на гласове. От МГЕРБ изтъкнаха и други прояви на соцдепутати - твърденията, че 80% от българите са "дебили", оправдаването на т.нар. Народен съд като "необходимо правосъдие" и др.

Няколко часа по-късно младите социалисти написаха нови писмо. Този път то е адресирано към МГЕРБ. В него се припомня, че управляващата партия не е приела редица закони, касаещи проблемите на младите хора. Социалистите призовават герберите младежката им политика да не се изчерпва с "лежане пред Партийния дом", за да регистрират ГЕРБ първа в ЦИК.

Ето какво се казва в писмото на младежите от БСП:

"Уважаеми Младежи ГЕРБ,

Ние, младите хора на България, трябва да отстояваме правата на нашите връстници и с работата си да им създаваме условия да учат, работят и отглеждат децата си в България. Вашата партия управлява в момента.

Не се ли срамувате, че точно ГЕРБ отхвърли закона за семейното подоходно облагане, който щеше да помогне на младите семейства с деца да плащат по-малко данъци?

Не ви ли е неудобно, че вашата партия не прие закона ни за културния чек, който щеше да позволи на младите хора да се докоснат до българската култура и изкуство и да съхранят българския дух?

Защо не приехте облекченото студентско кредитиране, което внесохме в парламента, за да могат учащите да подпомогнат следването си?

Къде бяхте и защо мълчахте, когато ГЕРБ (Граждани за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България) получиха най-звучния шамар от младите европейци? Не само ние, Европа ви каза, че организираната от вас Европейска младежка конференция в София „разруши работата на поколенията преди нас”. Луис Алварадо – президент на Европейския младежки форум, заяви: „Конференцията в България е пример за това какво не е младежко участие. Европа е глобален пример и вдъхновение за останалата част от света за това, какво е възможно, що се отнася до овластяването на младите хора – защото го изградихме по трудния начин. И тази конференция подкопа и постави в опасност всичко това.” Нали за вас се отнасяше възмущението на младите европейци, че сте им изпратили смс кога да ръкопляскат и стават на крака за „вожда” Ви.

Призоваваме Ви да заемете активна позиция по политиките за младите хора, а не да изчерпвате младежката си дейност с лежане пред Партийния дом три дена и три нощи, за да регистрирате ГЕРБ за поредните избори в ЦИК.

Като оставаме отворени за политически спор по работата за младите хора и тяхното бъдеще, Ви пожелаваме здраве и характер - да имате собствена позиция и да я отстоявате смело."

Това писмо също не остана без отговор. До голяма степен този отговор преповтаря първото писмо на Младежи от ГЕРБ, което бе адресирано до Нинова.

"До Националния съвет на МО на БСП

ОТВОРЕНО ПИСМО от Младежи ГЕРБ

Уважаеми млади колеги от БСП,

Призивите за обединение около интересите на младите хора звучат прекрасно и биха срещнали нашата подкрепа, ако имахме ясната индикация на база реалните Ви действия, че не са плод на поредната демагогия и търсене на тема за конфронтация от представляваната от Вас БСП. Апелите Ви щяха да имат много по-голяма стойност, ако бяха намерили място в публичното пространство по време на управлението на злополучния кабинет „Орешарски“, когато хиляди студенти в цялата страна вместо разбиране и диалог, срещнаха неглижиране и полицейски палки. Щяха да звучат актуално и ако Вашите представители в Народното събрание не бяха направили опит да торпилират Закона за младежта или бяха подкрепили Закона за доброволчеството – и двата реално даващи правна база за овластяването на младите хора, за което, доколкото се разбира, се борите и Вие.

Тъй като очевидно лидерите Ви не намират сили да отговорят на поставените от нас въпроси, нека се обърнем и към Вас в опит да получим правдоподобни отговори. Запитахте ли народния представител от БСП – Лява България Иво Христов дали имаше предвид Вас, или имаше предвид онези, чиито интереси защитавате, когато нарече 80% от българите „дебили“? Обадихте ли се на Вашите връстници, приятели, колеги, съученици, членове на МО на БСП да ги успокоите, че водата в столицата не е отровена, както твърдеше депутатът Таско Ерменков? Онези около Вас, чиито семейства са загубили близки, разбраха ли, че т.нар. „Народен съд“ е „необходимо правосъдие“, както изтъкна Валери Жаблянов? Ще разчитате ли на съдействието на народния представител със свален имунитет и обвинение в купуване на гласове Манол Генов да Ви помогне с привличането на избиратели, които да подкрепят Вашите млади представители? 

Отговорите на тези въпроси – честни и открити, биха възвърнали част от загубената легитимност да говорите за правата на младите в държава, която в редица сектори се бори с последиците от управления, които макар да не помните, принадлежат на представляваната от Вас БСП.И за да дадем пример за реалната алтернатива, а не тази която стои само в празните думи - до момента политическото пространство в България не познава друга партия освен ГЕРБ, която да е придала по-голямо значение на овластяването на младите хора. Народни представители, реално членове на Младежи ГЕРБ, евродепутати реално членове на Младежи ГЕРБ, членове на правителството, реално членове на Младежи ГЕРБ, кметове и общински съветници, реално членове на Младежи ГЕРБ. Това, колеги, не са пожелания за бъдещето, а факти и настояще, които носят име, фамилия и позиция.

В заключение - дебати, уважаеми колеги, се водят между равностойни опоненти. Ние сме готови винаги и по всяко време да се срещнем с представители на Вашето Младежко обединение, когато към проблемите и предизвикателствата се подхожда с искреност и отговорност, а не под инструкциите на партиен пресцентър, който изпитва затруднения и опитва да печели време, за да намери отговори дори за собствените си членове, заради необяснимите действия на собственото си ръководство".

С уважение,

Екипът на Младежи ГЕРБ