Спасители в Тайланд извадиха днес още четири момчета от наводнената пещера, предаде Би Би Си.

Така вече са спасени осем деца. Вътре остават блокирани още четири деца и техният треньор по футбол.

Днес бе подновена спасителната мисия, започнала вчера със спасяването на първите четирима млади спортисти.

Репортер на агенцията забеляза медици да внасят в линейка човек, завит със зелени чаршафи. Това стана близо до входа на пещерата "Там Луанг".

"Да, един вече излезе", заяви представител от тайландския флот пред Ройтерс.

Той отказа да даде подробности.

Два часа по-късно бе извадено второ дете. И при него процедурата бе абсолютно същата.

Последва спасяването на още две момчета.

След което очевидци съобщиха пред Си Ен Ен, че операцията за днес е приключила.

Спасителните работи ще бъдат подновени утре сутринта тайландско време (то е с 4 часа напред от българското). И ако се действа със същите темпове, утре би трябвало да бъдат извадени всички деца.

Състезателите на отбора "Дивите глигани" и треньорът им се оказаха в капан на 23 юни, когато тръгнаха да се разхождат из голямата система от пещери след тренировка. Излелият се порой в района наводни тунелите.

Групата от 13 души бе открита от британски водолази на 2 юли. Блокираните се оказаха на кален бряг в частично наводнена галерия на няколко километра навътре.

Първите четири момчета бяха извадени вчера. Те са в добро състояние в болница, съобщиха представители на властите.

Опасната операция по изваждането на децата на възраст от 11 до 16 г. бе подновена днес след почивка за снабдяване с нови запаси от кислород и други приготовления дълбоко навътре в пещерната система.

Властите заявиха, че спасяването може да продължи три или четири дни. Това е надбягване с времето, тъй като в близките дни се очакват силни дъждове. Така може да има нови опасни наводнения в тунелите.

Командващият операцията Наронгсак Осотанакорн заяви по-рано на пресконференция, че в пещерата тази сутрин в 11 часа местно време (7 часа българско) е влязъл екип и че той очаква скоро добри новини.

Тринадесет чуждестранни водолази и петима тайландски морски „тюлени“ са главният екип, който извежда децата през тесните и залети с вода проходи. Там през миналата седмица загина тайландски водолаз.

Днес в пещерата е влязъл същият многонационален екип, измъкнал вчера първите четири момчета, каза Наронгсак. Но не уточни колко деца има надежда да бъдат извадени днес.

Властите все още не са потвърдили самоличността на първите четири спасени деца. Някои от родителите споделиха пред Ройтерс, че и на тях не е казано кой е спасен и че не им позволяват да отидат в болницата.

Наронгсак уточни, че децата не са идентифицирани от уважение към семействата, чиито синове са все още блокирани. Той добави, че момчетата са държани далеч от родителите си поради опасения от инфекция.

Медици вече предупредиха, че има опасения от хипотермия и преносима по въздуха инфекция на белите дробове. Последното е известно още като "пещерна болест" и бива причинявано от отходите на птици и прилепи.

Най-малко девет линейки с носилки и сини кислородни бутилки чакаха пред входа на пещерата днес. Войници, медици, инженери и доброволци в жълти жилетки се въртяха наоколо.

Дъждовният сезон в Тайланд започва през май и свършва през октомври. Пороите могат бързо да наводнят системата от пещери, където се намират младите състезателите на "Дивите глигани".

Близки твърдят, че децата са ходили из лабиринтите през сухия сезон.

Видео от уникалната операция може да гледате по-долу:

 

А малка представа за героизма на спасителите може да придобиете от това видео: