Трагедията със смъртта на младия охранител Даниел Тасев, открит в шахта край обекта, на който е работел - ремонта на Партийния дом, породи въпроси за отговорността на фирмата изпълнител на обществената поръчка, ангажиментите, които е поела за обезопасяването на строителната площадка, както и каква точно е функцията на служителите от Националната служба за охрана (НСО), които пазят сградата като обект от националната сигурност.

До момента е известно само, че е образувана проверка от Пето РПУ, а по-късно и Софийската градска прокуратура съобщи, че се заема. Работната версия е - причинена смърт поради немарливост. 

24х7

Търгът за ремонтните дейности на Партийния дом беше спечелен от консорциума "НС груп" ДЗЗД, регистриран в София. Собственици са "Електрон прогрес" ЕАД и "АТ инженеринг 2000" ООД. Строителният контрол пък се осъществява от "Ка консулт 04" ООД по силата на отделен търг, проведен от Народното събрание.

Според договора, публикуван на сайта на Народното събрание, изпълнителят се задължава да осигури "постоянна денонощна охрана на строителната площадка". Това обаче не съответства на думите на Филип Чипев, собственик на наетата като подизпълнител охранителна фирма "Дефанс консулт", прекия работодател на 25-годишния Даниел. В сутрешния блок на бТВ Чипев обяви, че компанията е наета да охранява обекта само в интервала 19-7 ч., т.е. само като нощна охрана.

Така на практика, след като един охранител не сдава поста на следващия, се получил "луфт" и никой не е разбрал за липсата на Даниел Тасев, докато неговите близки не подали сигнала за изчезването му денонощие по-късно. Пита се - нарушил ли е изпълнителят "НС груп" условията по договора за сключване на обществената поръчка?

Собствениктът на охранителната фирма Чипев не отговори на многобройните ни позвънявания.

От "Електрон прогрес" прехвърлиха въпросите ни към "АТ инженеринг" за въпроси, свързани с договорните отношения с подизпълнителите и конкретно към охраната. От АТ пък казаха, че управителите няма да дават обяснения и изявления, докато тече следствието.

Такъв бе и отговорът от администрацията на парламента като възложител на поръчката, след като опитахме да се свържем с главния секретар Стефана Караславова.

Безопасност

Пак изпълнителят е задължен да обезопаси не само самата строителна площадка, но и зоните около нея.

"С цел ограничаване на достъпа до случайни лица до обособените зони за сигурност и до зоните за изпълнение на строително-монтажните работи на предварително съгласувани с възложителя места (по коридори, стълбищни клетки и проходи и др.) изпълнителят ще монтира монтажно-демонтажни леки преградни стени и необходимите технически съоръжения за сигурност", се посочва още в договора.

Дали и въпросната шахта влиза в зоната, определена като такава, за която е нужно обезопасяване, засега не е ясно.

Прокуратурата

Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за смъртта на Даниел Тасев, 25 г., открит в шахта на строеж в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър Батенберг" 1, съобщиха от държавното обвинение.

Първоначалната версия е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие (чл. 123, ал. 1 от НК).

Разследването е възложено на следовател от СО-СГП, който е извършил оглед на местопроизшествието. Освен това с постановление на наблюдаващия прокурор от СГП е назначена съдебномедицинска експертиза за установяване причината на смъртта.

"Ще бъде проверено спазването на трудовото законодателство и изискванията за безопасност на труда, както и документацията на фирмата, в която е работил Даниел Тасев, ще се изискат записите от видеонаблюдението и др. Процесуално-следствените действия по случая продължават", допълват от държавното обвинение.

 

НСО

Клуб Z се обърна и към Национална служба "Охрана" с въпроси за опазването на сградата и за това как се осъществява връзката между частната фирма и държавната служба. Мотивът ни бе, че трагичният инцидент се е случил на територия, охранявана от НСО като обект от национална сигурност. Отговор така и не пристигна.

Неофициално от НСО споделиха, че ангажиментът им се изчерпва само до входовете на сградата – да проверяват дали влизащите имат съответния пропуск и дали не носят на влизане опасни вещества или оръжие. Гардове на НСО не "патрулират" из коридорите на Партийния дом, а системата за регистрация не сигнализира, ако някой е влязъл, но не е излязъл от сградата. Нямат и ангажимент да опразват Партийния дом след определен час. Затова и от НСО не са знаели във или извън сградата е Тасев.

От държавната служба излязоха следобед днес с кратко съобщение, в което има съболезнования, но не и отговори:

"Изразяваме своите съболезнования към семейството и близките на загиналия при трагичния инцидент млад човек. Факти и обстоятелства, свързани със случая, могат да предоставят единствено разследващите органи. До приключване на разследването НСО няма да коментира инцидента."