"Винаги харесваме, когато ни хвалят."

Това заяви говорител на Европейската комисия (ЕК) на днешния й редовен брифинг по повод срещата "16+1" в София миналата събота. На нея българският премиер Бойко Борисов бе домакин на своя китайски колега Ли Къцян и на ръководители и висши представители на правителствата на още 15 източно- и централноевропейски държави.

Къцян използва форума, за да декларира, че единният и проспериращ ЕС е важен за страната му и че икономическите проекти на Китай в новоприетите членки на ЕС и кандидатките за присъединяване нямат за цел да разделя ЕС и да заобикалят правилата му.

"Това показва, че хората разбират стремежа на ЕС за открита, честна и свободна търговия", добави говорителят.

Той намекна за основните критики на ЕС срещу затвореността на китайската икономика и валутните манипулации в международната търговия, които мотивираха наложените миналия петък американски мита за 34 милиарда долара върху вноса от Китай. В отговор Пекин настойчиво търси търговско сближаване с ЕС срещу САЩ, което се очаква да бъде основна тема на насрочената на 16 и 17 юли европейско-китайска среща на върха в китайската столица. 

Говорителят подчерта, че търговията е изключителна компетентност на ЕС, която му е делегирана от държавите членки. Той даде да се разбере, че в тази област трети страни не могат да се договарят сепаративно с отделни или с групи страни от съюза.

"Участието в срещата (в София - б.р.) на държави от Общността не променя това, че търговията е в правомощията на ЕС, така и ще остане", каза говорителят.

Той не коментира обявената на срещата инициатива България да създаде консултативен център за бизнеса с Китай по правилата на ЕС.

Днес Ли се среща с германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин, а на 16 и 17 юли приема председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер на поредната среща на върха ЕС-Китай в Пекин.