Отказът от аванс на партийната субсидия на френския "Национален съюз" ще доведе до смъртта на партията, обяви лидерката Марин Льо Пен днес, съобщи БиБиСи.

Бившият "Национален фронт", прекръстен тази година, се опита да вземе миналия месец половината от публичното си финансиране - 2 млн. евро. Парите обаче бяха блокирани от френския финансов прокурор. 

Причината - в момента тече разследване срещу партията за злоупотреба с около 7 млн. евро от средствата на Европарламента, предназначени за заплати на сътрудниците на депутатите между 2009 и 2017 г.

Пред френска телевизия Льо Пен заяви, че решението "не спазва никакви юридически критерии" и го определи като "атака срещу демокрацията" и "държавен преврат".

Националният съюз разчита основно на субсидията си, тъй като е затруднено да получи заем от банка за своите кампании.

"Двама съдии решиха - в нарушение на принципа на презумпция за невинност и без съдебно решение - да убият водещата опозиционна партия във Франция", заяви тя.

Съдът на ЕС нареди миналия месец националистите да върнат почти 300 000 евро от средствата, за които се твърди, че са били използвани за изплащане на парламентарните сътрудници за извършване на извънпарламентарна работа. Група от 35 евродепутати, включително от партията на Льо Пен - пък получиха заповед да върнат 500 000 евро, за които се твърди, че са изхарчени за луксозни вечери и коледни подаръци.

Льо Пен отрече обвиненията и заяви: 

"Асистентите ни, като нашите депутати, работят срещу Европейския съюз, защото вреди на нашите граждани ... и това е, което те не могат да издържат!"

Не става ясно защо за работата срещу ЕС трябва да се плаща от бюджета на ЕС и от джоба на всички европейски граждани.

Естествено, че ще обжалваме решението, добави Льо Пен.