Британският външен министър Борис Джонсън подаде днес оставка, предаде Би Би Си. Той е вторият министър, напуснал правителството на Тереза Мей през последното денонощие и предпочел да се оттегли, вместо да подкрепи плановете на премиерката за мек "Брекзит".

Преди Джонсън оставки подадоха министърът за "Брекзит" Дейвид Дейвис и заместникът му Стив Бейкър.

На среща в петък с министрите си Мей успя да постигне компромис с дълбоко разделения си кабинет за създаване на  зона за свободна търговия между Великобритания и ЕС. След консултации с приятели и съмишленици обаче Джонсън решил, че не може да подкрепи такава сделка. И нарекъл идеята на Мей "л... в целофан".

Премиерката е приела оставката на външния министър, съобщи говорител на "Даунинг стрийт". Новият първи дипломат на Лондон ще бъде обявен скоро.

Джонсън бе лицето на кампанията за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Оставката му ще задълбочи усещането за криза около Тереза Мей и ще увеличи шансовете тя да бъде подложена на вот на недоверие.

По-късно днес се очаква обръщение на премиерката към нейните депутати съпартийци, които не са членове на правителството. Ако 48 от тях подпишат петиция, ще бъде свикан вот срещу Мей.

Много от поддръжниците на министър-председателката са убедени, че тя ще оцелее. Но ако загуби, Мей ще трябва да влезе и в битка за лидерския пост на Консервативната партия. Един от потенциалните кандидати да я наследи е Джонсън.

Оставките Джонсън и на Дейвис са резултат от разногласия по въпроса за излизането на Обединеното кралство от ЕС, заяви днес Мей, цитирана от Франс прес.

"Имаме разногласия за това кой е най-добрият начин да изпълним общия си ангажимент", произтичащ от резултатите на референдума от юни 2016 г., когато 52 процента от британците пожелаха страната им да напусне ЕС, заяви тя пред парламента. 

Мей плаши ЕС с напускане без сделка

Мей каза, че правителството й ще публикува в четвъртък т.нар. "Бяла книга" за "Брекзит", предаде Ройтерс. 

Тя призова ЕС трябва да подходи по-конструктивно към новото й предложение за свободна търговска зона между страната й и  съюза. В противен случай Обединеното кралство ще напусне блока без сделка.

Джонсън и Дейвис се оттеглиха от постовете си в знак на протест срещу този план, отбеляза агенцията.

По думите й преходният период от март 2019 г. до края на 2020 г. няма да бъде удължаван. Тя добави, че след напускането Европейският съд няма да има юрисдикция на острова. 

Британският финансов министър Филип Хамънд каза днес, че дава пълната си подкрепа за плана на Мей, който включва близки търговски отношения с ЕС след Брекзита. Той заяви, че предложението на Мей "поставя най-напред работните места и защитава благоденствието на страната ни".

Туск: Политиците напускат, проблемите остават

Предизвиканата от Брекзита бъркотия е проблем, който няма да изчезне с политически напускания, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод оставките на Дейвис и Джонсън, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Политиците идват и си отиват, но проблемите, които те са създали за народа си, остават. А предизвиканата от Брекзита бъркотия е най-големият проблем в историята на отношенията между ЕС и Великобритания", заяви Туск в Брюксел на молба да коментира оставката на Дейвис.

"Този проблем все още далеч не е решен, с или без г-н Дейвис. А за жалост идеята за Брекзита не си е отишла заедно с г-н Дейвис. Но. . . знае ли човек?", добави Туск.

Коментарът му дойде в момента, когато стана известна и оставката на Джонсън.

"Мога единствено да повторя каквото казах само преди минута", каза Туск за тази новина.

Бившият полски премиер Туск се е изказвал остро критично за Брекзита и е подкрепял възможността британците да променят решението си и да останат в ЕС, отбелязва Ройтерс.