Шефът на хърватския футболен съюз (HNS) и величие на футбола Давор Шукер се извини на Русия заради разпространеното видео, в което защитникът Домагой Вида и треньорът Огнен Вукоевич посвещават победата в четвъртфинала на Световното на Украйна.

Вукоевич, който беше част от щаба на селекционера Златко Далич и изпълняваше ролята на скаут за разузнаване на съперниците, е освободен от тима. Той и вкаралия гол за 2:1 в руската врата Вида също поднесоха извинения в обръщения, публикувани в официалния сайт на HNS.

Съюзът и националният отбор се разграничават от действията им. Шукер участва в пресконференция на селекцията, на която предстои полуфинал срещу Англия в сряда от 21 часа на стадион "Лужники".

Домагой Вида.

Домагой Вида получи само предупреждение от ФИФА заради репликата "Слава на Украйна".

"Поднасям извинения заради поведението на Вукоевич, заяви Шукер, бронзов медалист и голмайстор във Франция '98, когато Хърватия дебютира на Мондиал. - Направеното от него няма нищо общо с хърватския футболен съюз. Напълно подкрепяме ФИФА по тези въпроси. Футболът наистина трябва да се държи далеч от политиката. И аз съм на това мнение. Акредитацията на Вукоевич е анулирана, той не може да присъства дори на стадиона за мачовете ни до края. Взех отношение още щом видях видеозаписа. Казах му, че е допуснал грешка, че такива неща нямат място в нашия отбор. Реагирахме адекватно. Поговорих и с Вида. Той също осъзнава, че трябва да внимава какво говори."

HNS потвърждава, че акредитацията на Огнен Вукоевич, бивш футболист на "Динамо" (Киев), подобно на Вида, е отнета и той повече няма да изпълнява функции в тима. 

"По този начин HNS се извинява на руската общественост за действията на човек от хърватската делегация", се казва в едно от трите съобщения на съюза, свързани със скандала.

"Разбирам и уважавам решението на Хърватския футболен съюз, пише в обръщението на Вукоевич. - Никога не съм имал за цел да бъда в тежест на националния отбор, най-малко пък преди мач от фундаментално значение, какъвто е полуфиналът на Световно първенство, когато отборът има нужда от спокойна атмосфера. Не исках да правя никакви политически препратки с думите си, единственото ми желание беше да благодаря на приятелите в Украйна за подкрепата. Както и на "Динамо" (Киев) заради това, че ми разреши да бъда на Световното. В същото време разбирам, че думите ми за нещастие бяха интерпетирани различно, за което съжалявам. Извинявам се на руснаците, ако те са разбрали думите ми по този начин. Изключително горд съм с направеното от Хърватия на Световното до момента. Пожелавам на момчетата късмет до края на турнира. Ще бъда техният най-голям фен до самия край. Огнен Вукоевич".

Обяснението на Вида присъства в друго прес съобщение на HNS, в което пише, че видеото на треньора и футболиста било направено в отговор на подкрепата, която Хърватия получила от Украйна по време на Световното. Вукоевич и Вида имали дълбока връзка с тази страна, тъй като са играли за киевския "Динамо".

"Същеременно HNS обърна внимание на Вида, Вукоевич и на всички в отбора да се въздържат от каквито и да било изявления, от които може да се направят политически интерпретации", заявява федерацията.

"Съжалявам, че някои представители на медии преиначиха нашата комуникация по такъв начин, пише Домагой Вида. - Това в никакъв случай не беше политическо изказване, а едно "благодаря" за цялата подкрепа от Украйна, където аз и Вукоевич прекарахме по няколко години. Не сме искали да обидим никого. През годините съм имал съотборници от много страни и съм ги уважавал. По същия начин съм имал украинци за съотборници, руснаци... Гордея се с всички тях. Щастлив съм, че говоря руски и се радвам на отлично гостоприемство по време на Световното. Дълбоко се надявам, че думите ми няма да се изтълкуват превратно, а само като поздрав към нашите приятели в Украйна за тяхната подкрепа. Не като нещо срещу Русия, а в контекста на Световното."