Най-голямата заплаха за България в момента не е вирусът на ебола, а замърсените след наводнението води в гр. Мизия. Това каза в студиото на Би Ти Ви "Тази сутрин" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.  

Всяка една зараза може да бъде пренесена в рамките на 24 часа навсякъде по света, но в случая с ебола това е трудно – изисква се близък контакт за предаване на болестта, а с повечето засегнати страни България няма почти никакви връзки, заяви д-р Кунчев. 

Той подчерта, че въпреки смъртта на първия европейски гражданин - испански мисионер, вчера, няма реално внос на вируса на Стария континент.

Според Кунчев именно паниката е причина за последните 3 дни да има 120 съобщения в европейския обмен на информация, включително от последното денонощие - и в съседна Сърбия.

Инспекторът, който е посетил гр. Мизия, предупреди, че водата спада твърде бавно и труповете на животни са по-малко рискови от самата вода, която е минала през пълните със зарази септични ями.

Д-р Кунчев призова хората да спазват много добра лична хигиена и „измиване на ръцете, ако ще по 100 пъти на ден”. Разбира се, водата в Мизия не трябва да се пие в никакъв случай, докато не бъде съобщено, че е годна. Той посочи, че има храна и бутилирана вода, както и тонове дезинфектанти, но е необходима работна ръка.

Как трябва да се подготвим?

Доброволците трябва да са с ръкавици, маска, ботуши, работни дрехи, спален чувал и шалте, обясни в студиото и ръководителят на Националния екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи Васил Гурев.

Желаещите да помогнат трябва да са пълнолетни, като те подписват декларация за информирано съгласие и минават инструктаж. По думите му след бедствията във Варна и Добрич вече има доброволци със сериозен опит.

Гурев определи Мизия като „едно тъжно място”, в което хората са уплашени и объркани, защото мнозина са загубили граденото цял живот.