Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оповести снощи в 21.30 ч. членовете на новия кабинет, който той ще ръководи лично. 
Това е един от най-важните елементи на новата система на държавно управление. Ердоган ще има правомощия да назначава и освобождава министрите.

Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23. Ердоган запазва само четирима от предишните министри.

Закрива се министерството по европейските въпроси. В новия кабинет ще има две жени.

Прави впечатление,че Ердоган повери най-важното министерство - на финансите и съкровищницата - на своя зет Берат Албайрак, досега министър на енергетиката и природните ресурси.

Зетят на Ердоган Берат Албайрак.

Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри - бившия вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, с икономическия министър Нихат Зейбекчи и транспортния министър Лютфи Елван.

Трима министри запазват постовете си - Мевлют Чавушоглу като министър на външните работи, Сюлейман Сойлу като министър на вътрешните работи и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.

Ердоган пристигна със съпругата си Емине на пищната церемония по обявяването на новия кабинет.

Досегашният началник на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на отбраната.

За първи път министерството на търговията ще бъде оглавено от жена - Рухсар Пекджан.
Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството, като начело на новото министерство също ще застане жена - Зехра Зюмрют Селчук. 
Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой.
Министър на енергетиката и природните ресурси ще бъде Фатих Дьонмез, на здравеопазването Фахреттин Коджа, на образованието Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството Мурат Курум. 

За отбелязване е, че докато Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на долара скочи много рязко спрямо турската лира - от 4.58 на 4.68, а еврото - от 5.45 на 5.51.

На церемонията вчера бе и българският президент Румен Радев. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич също бе сред гостите.

И бившият италиански премиер Силвио Берлускони бе сред гостите в компанията на германската актриса Вилма Елис.