СДС е в много тежка ситуация, трябва да започнем да се оттласкваме от дъното, защото сме на дъното. Това каза новоизбраният лидер на партията Румен Христов пред бТВ. Той отрече твърденията, че неговият избор е един вид преврат срещу бившия лидер Божидар Лукарски.

"Не може да се говори за опит за преврат, ние съвсем открито казахме, че нещата се нуждаят от промяна – нямахме политики, нямахме послания, нарушена беше връзката", коментира Христов.

Той обаче разкритикува идеите на Лукарски за коалиция с националистически партии и изтъкна, че дебати по темата не са водени.

"Искам да говоря за десен консерватизъм, а не за консерватизъм, тип националпопулизъм", обясни Христов.

Той обясни, че състоянието на СДС в момента трудно би позволило самостоятелно явяване на вота. Вариантите за коалиция според Христов са три: идейна (само с десни партии със сходен профил, например ДСБ), конюнктурна (с по-голям избор на възможни партньори) и антистатукво (като СДС в началото на прехода – с леви, центристки и десни елементи).

По отношение на ГЕРБ Христов заяви, че партията е управляваща, СДС не участва в управлението, което означава, че е в опозиция. Той поясни, че синията партия ще бъде критична към всички действия на ГЕРБ, които смята за погрешни, но ще подкрепя онези, които преценява като важни за страната. Единствените, с които СДС никога нямало да се коалира, са БСП и ДПС.

Към момента обаче първата задача на партията била да си върне доверието на хората.

"Първо да направим коалиция с тези 500 000 избиратели, после ще говорим за политически коалиции.”

Това обясни Христов, очевидно визирайки електоралния потенциал на десницата.