Почти половин година след като бе обявено, че секретарят по външна политика на президента Румен Радев ще е новият ни посланик в Москва, това вече е факт. Указът на държавния глава за изпращането на Атанас Кръстин на мандат бе обнародван в "Държавен вестник". Той заменя считания за несменяем и за любимец на Кремъл Бойко Коцев.

До обнародването на този указ се стигна след дълги консултации в Москва, след привикването на Бойко Коцев у нас покрай случая "Скрипал" и след две визити във федерацията - на премиера Бойко Борисов и на Радев. 

През февруари в годишното си интервю по зрителски въпроси за бТВ премиерът Бойко Борисов обяви, че за Москва предстои да замине секретарят на президента по въпросите на външната политика Атанас Кръстин. По неофициална информация правителството е смятало да изпрати сегашния ни посланик в Швейцария Меглена Плугчиева, но по настояване на държавния глава номинацията й е отпаднала в полза на секретаря му по външна политика. 

В края на март, докато масово държавите от Европа гонеха руски дипломати заради случая "Скрипал", правителството извика в София Бойко Коцев "за консултации". Задържа го у нас не повече от седмица и излезе с решение, че няма да последва европейския пример, като го върна обратно в Москва с мотива, че трябва да организира изложбата на покойния вече Светлин Русев.

Малко по-късно Министерският съвет взе официално решение за изпращането на Кръстин, но указ така и не последва. Последваха обаче визитите на Румен Радев, а после и на Бойко Борисов в Русия, където ги посрещаше Бойко Коцев.

Междувременно правителството одобри кандидатурата на Бойко Коцев за член на управителния съвет (УС) на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) с мандат до пет години. Седалището на банката е в Москва. Представителят на България ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни.

Кой е Атанас Кръстин:

Атанас Кръстин е роден през 1958 г. в град Гоце Делчев. Завършва немска езикова гимназия в град Пазарджик, след което следва международни отношения в УНСС в София и МГИМО в Москва със степен магистър по международни отношения.

Завършва дипломатическия курс на федералното министерство на външните работи на ФР Германия в Бон и Берлин, както и курсове за държавни и висши държавни служители към Центъра по въпросите на сигурността "Джордж Маршал" в Гармиш-Партенкирхен, Германия.

От 1987 г. работи непрекъснато в различни структурни звена и дирекции на Министерството на външните работи на България, като е преминал всички дипломатически рангове от аташе до посланик.

Работил е и в редица дипломатически представителства на Република България в Азия и Европа.

Сред позициите, които е заемал зад граница, са ръководител на политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на Република България в Бавария и Баден-Вюртемберг /2006-2010 г./, генерален консул на Република България в Ниш, Република Сърбия /2012-2016 г./.

Владее немски, английски, руски и виетнамски език.