Художникът Алфи Брадли е направил скулптура от 100 хиляди ножа, за да напомня за стремителния ръст на нападенията с употреба на хладно оръжие във Великобритания, съобщава Би Би Си.

Почти 40 хиляди нападения с ножове и други остри предмети са били регистрирани в полицията през 2017 г. – което е най-високото ниво от седем години насам. Преди две години на излизане от клуб е пострадал и приятел на Брадли.

Всеки от стоте хиляди ножа в скулптурата е бил оръдие на престъпление – и на всяко острие е гравирано името на жертвата. Във Великобритания през 2017 г. броят на този вид убийства се е увеличил с 22%.

Алфи Брадли е работил по произведението си повече от две години. Полицейски управления от различни градове са му предоставяли ножове, конфискувани при престъпления.

Скулпторът се надява да привлече вниманието към проблема, но все още не се е намерила община, която да експонира творбата. Властите в британските градове се опасяват, че скулптурата може да оскърби чувствата на роднините на жертвите на улични престъпници.

Ангелът продължава да чака. Междувременно от началото на тази година само в Лондон от намушване са загинали 55 души, предимно тийнейджъри.

"Площад Славейков"