Европейските компании, които изнасят стоки от Китай, променят пътя на глобалния им поток, за да избегнат американските мита, каза Матс Харборн, президент на Търговската камара на ЕС в Китай, цитиран от Асошиейтед прес. Това е поредният сигнал, че търговската война между САЩ и Китай разширява обхвата си.

Повишаването на митата "удря непосредствено долната редица" на компаниите, които разчитат на потока от компоненти и крайни продукти в различните страни, твърди Харборн.

Компаниите "се борят да пригодят веригите за доставки" така, че стоки предназначени за САЩ да не минават през Китай, каза той на пресконференция. Харборн добави, че някои компании са изместили крайното сглобяване на стоките от Китай в новосъздадени звена в САЩ.

Наложените мита от 25 процента за китайски стоки на стойност 34 милиарда долара от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп върху медицинско оборудване, електроника и други стоки от Китай се прилагат върху износа на американските и европейските компании, както и на китайските доставчици. 

Европейските правителства разкритикуваха подхода на Тръмп, но не се подадоха на усилията на Китай да ги привлече като съюзници в спора, посочва Асошиейтед прес.
Митата са "опасен и много безцеремонен инструмент" за уреждане на спорове, заяви Харборн.