Руски запалянковци ще викат за Англия срещу Хърватия в полуфинала на "Лужники" утре от 21 часа. Поне така излиза от думи на руснаци, цитирани от британския в. "Телеграф".

Домакините на Мондиала са ядосани на хърватите заради видео, в което защитникът Домагой Вида се провиква "Слава на Украйна", а треньорът Огнен Вукоевич посвещава победата с дузпи срещу Русия на четвъртфинала в Сочи на Украйна и "Динамо" (Киев), за който са играли двамата.

Вчера делегацията на балканците официално се извини на Русия, Вукоевич беше отстранен, а Вида смъмрен от ФИФА и от федерацията си.

Юра Райзер, член на фенклуба на "Спартак" (Москва) и почитател на "Ливърпул", казва пред "Телеграф", че "значително число" от руснаците на арената (а те ще бъдат огромно мнозинство) ще викат за Англия особено след думите "Слава на Украйна".

Евгани Потапов, популярен блогър с над 113 000 последователи в туитър, заявява следното в профила си:

"Тези двамата са шибаняци (думичката с f***, бел. ред., като явно визира Вида и Вукоевич). Ще викам за Англия."

Някои от последователите му в социалната мрежа твърдят същото.

Заради дипломатическия скандал покрай случая "Скрипал" не малко англичани предпочетоха да гледат Световното у дома. Пресни са и спомените отпреди две години, когато британски и руски хулигани се биха в Марсилия на Европейското. По този повод имаше закани и предупреждения към островитяните.

Още в началото на първенството обаче местните в градовете, в които "Трите лъва" имаха мачове, казваха пред акредитирани журналисти, че нямат намерение да се бият с англичани - много от тях са фенове на клубове от Висшата лига. Почитатели от Албиона видяха това сами - стотици руснаци сядаха на трибуните, облечени с фланелки на Англия, "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Челси"... Това се случваше във всеки мач.

Досега тимът на Гарет Саутгейт разчиташе на подкрепа от около 4-5 хиляди свои сънародници. За мача с Хърватия се очаква те да са поне 10 000. 

Онези, които тръгват за Русия в последните дни, ще платят по минимум 3000 паунда за самолетни билети и хотели или квартири, пише "Дейли Мейл". Те търсят билети за мача по всякакви канали. Най-евтината цена, на която могат да се намерят е 560 британски лири. Но има предлагане на стойност 11 400 и повече.

Преселение към Русия има и от Хърватия, както и на "ветрени" от цял свят, които опитват да се доберат до Москва за историческия мач. Има запалянковци, които споделят, че дори да не стигнат до "Лужники", поне ще са в Русия и ще гледат полуфинала във фен зона пред видеостена.