Австрия, която поема европредседателството за следващото шестмесечие, е поела ангажимент да постави въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през октомври.

Това става ясно от прессъобщение от пресофиса на лидера на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев. Той представи пред Комисията по вътрешни работи в Европейския парламент своя доклад, с който ЕП иска незабавно приемане на България в Шенген с всички граници - морски, въздушни и сухопътни.

"Предстои гласуване в комисията и в пленарна зала, но преобладаващото мнение, включително на колеги от ГЕРБ, е, че поетапно приемане би било грешка и опасен прецедент", цитиран е Станишев. - "Интензивните усилия в последната година - дебатът в пленарна зала през декември, дискусията за бъдещето на Шенген в Комисията по вътрешни работи през февруари, конференцията в Хърватия през юни, докладът на ЕП по моя инициатива, както и многобройните срещи с комисари, министри и депутати - имат за цел да рестартират процеса за пълното приемане на България и Румъния в Шенген".

"След седем години затишие и "снишаване" днес можем да предприемем действия, различни от обичайните заклинания за несправедливост, които повтаряме при всеки удобен случай", посочва и допълва:

"Сега въпросът отново трябва да бъде внесен за разглеждане в Съвета и България да положи всички усилия да използва тази възможност. По време на заседанието вчера поставих въпроса директно на вътрешния министър на Австрия Херберт Кикъл, който беше гост на комисията, за да представи приоритетите на австрийското председателство. Той потвърди, че въпросът за членството на България и Румъния в Шенген ще бъде разгледан от Съвета на вътрешните министри през октомври."

"Това развитие носи удовлетворение и оптимизъм, но също буди и опасения - не просто дали, а какво решение ще вземат държавите-членки - пълноправно членство или поетапно приемане. Вярвам, че този доклад може да бъде полезен инструмент в преговорите - стига управляващите да не отстъпват за сухопътните граници и да изиграят добре картите си. По това ще си проличи дали с нашето председателство сме успели да си върнем изгубеното доверие, което имахме при приемането ни в ЕС през 2007 г."

"Възможно е обаче традиционно скептичните държави отново да настояват за поетапно членство. Тогава приемането ни в Шенген само по въздух и вода би било брошка на ревера на управляващите, но без големи икономически и социални ползи, а вдигането на контрола по сухопътните ще се отложи за неопределеното бъдеще. Националният интерес изисква или незабавно приемане с всички граници, или ясна времева рамка за това", категоричен е Станишев.

"За първи път от седем години насам има ясен ангажимент от страна на Съвета за формално разглеждане на въпроса. Това е исторически шанс, който не бива да пропиляваме", казва в заключение лидерът на ПЕС.